Je hart volgen: #hoedan?

Steve Jobs moedigt iedereen aan zijn hart te volgen (zie vorige blog). Dat klinkt als een simpel recept voor geluk: doe wat je leuk vindt en je zal gelukkig worden. Wie onder ‘je hart volgen’ zoiets verstaat als ‘gepassioneerd je droom najagen’ zal alleen bedrogen uitkomen. Want wat Jobs eigenlijk bedoelt met je hart volgen, is dat je kiest waarvoor je wil vechten. Voor Steve Jobs was de weg niet makkelijk: hij stopte met zijn opleiding en hij werd ontslagen bij het bedrijf dat hij opgericht had. Maar wat alle pijn en ellende de moeite waard maakte, was dat hij deed waar hij ontzettend veel van hield. Je hart volgen betekent dus niet alleen doen waar je het meest van houdt, maar ook de pijn en onzekerheid daarvan dragen. Wanneer Jobs constateert dat hij te weinig leeft alsof het zijn laatste dag is, dan bedoelt hij dat hij te ver is afgeweken van wat écht belangrijk voor hem is. En dan zorgt hij dat hij het juiste gevecht blijft voeren. De Amerikaanse schrijfster Brené Brown noemt dit ‘bezield leven’.

Maar hóe kun je dan je hart volgen? Dat is het hem nou juist, daar is geen stappenplan of kant-en-klaar recept voor. Het is de sprong wagen en op pad gaan, erop vertrouwend dat alles ooit op zijn plek valt. Het gaat om de reis en niet om de bestemming. Net zoals in het bekende verhaal van de Wizard of Oz. Hierin droomt het weesmeisje Dorothy van een leven ver weg van de grote grijze prairie van Kansas. Op een dag komt haar droom uit, wanneer een tornado haar met huis en al meevoert naar het land van Oz. Maar eenmaal in Oz wil Dorothy niets liever dan weer terug naar huis. Ze hoopt dat de machtige Wizard of Oz haar kan helpen terug te keren naar haar oom en tante in Kansas. Op weg naar deze tovenaar krijgt ze gezelschap van een vogelverschrikker zonder verstand, een blikken man zonder hart en een leeuw zonder moed. De vrienden hebben ieder hun eigen wensen: de vogelverschrikker hoopt dat de tovenaar hem hersenen kan geven, de blikken man verlangt naar een hart en de leeuw wil graag moedig zijn. Onderweg blijkt dat de vrienden allang over deze eigenschappen beschikken. De film uit 1939 eindigt met een wijze les over het volgen van je hart:

Glinda: “You don’t need to be helped any longer. You’ve always had the power to go back to Kansas.”
Dorothy: “I have?”
Scarecrow: “Then why didn’t you tell her before?”
Glinda: “She wouldn’t have believed me. She had to learn it for herself.”
Scarecrow: “What have you learned, Dorothy?”
Dorothy: “Well, I—I think that it, that it wasn’t enough just to want to see Uncle Henry and Auntie Em — and it’s that — if I ever go looking for my heart’s desire again, I won’t look any further than my own backyard. Because if it isn’t there, I never really lost it to begin with!”

Het is de reis die gelukkig maakt, ook al zal je je niet altijd gelukkig voelen.

Site Footer

Sliding Sidebar