Van proberen kun je leren

Dat zeg ik regelmatig als een kind jammerend achter de piano zit (“ik ga het nooit! nooit! nooit! leren”), of constateert dat een ander kind iets beter kan (“het-is-ge-woon-te-moei-lijk!!!”). Ik probeer geduldig (wat niet altijd lukt) uit te leggen dat het erom gaat dat je jezelf verbetert. Dat je groeit van dingen die moeilijk zijn. Ik vertel mijn kinderen dus dat je leert door fouten te maken. Waarom ben ik daar dan zelf zo bang voor? Ik vind het lastig om nieuwe dingen te doen als ik er niet van overtuigd ben dat het goed zal gaan. Het liefst blijf ik lekker in mijn vertrouwde comfortzone zitten. Waarom? Stel dat het mis gaat, stel dat ze nee zeggen, stel dat het niet goed genoeg is. Als ik geen fouten maak, kan ik ook niet op mijn gezicht gaan.

Onderzoekster Carol Dweck heeft het in haar veelbekeken TED-talk ‘the power of yet’ over een growth mindset: groeien door jezelf uit te dagen en te leren van fouten. Volgens Dweck gaat het niet om het resultaat, maar om het proces; het draait om inzet, houding en progressie. Dit in tegenstelling tot de fixed mindset, waarbij we weg bewegen van alles wat moeilijk is en onszelf voorhouden dat we iets niet kunnen of durven.

We doen niet alleen onze kinderen, maar ook onszelf een groot plezier als we proberen een growth mindset te ontwikkelen. Het enige wat we daarvoor moeten doen is uit die comfortzone komen en nieuwe dingen uitproberen. Stel jezelf daarom de volgende vragen:

  • Wat is het ergste dat mij kan overkomen als ik deze uitdaging aan ga?
  • Wat is het beste dat mij kan overkomen als ik het wel probeer?
  • Wat levert het mij op als ik helemaal niks doe?
  • Wat kost het mij als ik het niet probeer?

Het is niet makkelijk, maar het leven kan ook niet alleen maar leuk en makkelijk zijn: zonder downs geen ups. We moeten moeite doen om het moeilijke te omarmen. Probeer eens iets waarvan je je niet kunt voorstellen dat je dat ooit gaat kunnen. Als je eenmaal het punt hebt bereikt dat je je niet meer kunt voorstellen dat je dit ooit níet kon, dan realiseer je je dat er  andere dingen zijn die je ook nog niet kan. Loop een marathon, spreek in het openbaar, leer Russisch. Het is spannend, je kan op je bek gaan, maar je gróeit!

Tot slot een quote van Theodore Roosevelt (die ook al zo’n verstandige vrouw had!).

“It is not the critic who counts; not the man who points out how the strong man stumbles, or where the doer of deeds could have done them better. The credit belongs to the man who is actually in the arena, whose face is marred by dust and sweat and blood; who strives valiantly; who errs, who comes short again and again, because there is no effort without error and shortcoming; but who does actually strive to do the deeds; who knows great enthusiasms, the great devotions; who spends himself in a worthy cause; who at the best knows in the end the triumph of high achievement, and who at the worst, if he fails, at least fails while daring greatly, so that his place shall never be with those cold and timid souls who neither know victory nor defeat.”

Laten we minder vaak toeschouwer zijn en vaker in de arena gaan staan. Laten we fouten maken en leren. Vooruitgang komt van mensen met lef en dat is precies wat de wereld nodig heeft.

Site Footer

Sliding Sidebar