Hygge

Het is zaterdag, tijd voor hygge (huu-guh). Dit Deense verschijnsel veroverde de afgelopen jaren de wereld. In de boekhandels verschenen boeken met titels als ‘Hygge, het geheim van de Deense lifestyle’ en ‘Hygge, de Deense kunst van het leven’. Is het mysterieuze hygge het geheim dat Denemarken steevast in de top 3 van gelukkigste landen houdt?

Als oud-inwoner van Denemarken heb ik  nog steeds een zwak voor het land en voor alles wat ‘hyggelig’ is. Toen we er woonden verbaasden we ons echter over de hygge-drang en lukte het ons nooit om de vinger er helemaal achter te krijgen. Een Duitse vriendin zei “ik begrijp het na 10 jaar nog steeds niet, het lijkt op Duitse gemütlichkeit, maar dan met heel veel kaarsen’. Hygge is deels te vergelijken met onze gezelligheid, maar het is ook een gemoedstoestand. In ‘Hygge, het geheim van de Deense lifestyle’ omschrijft Meik Wiking het als een gevoel van veiligheid, afgeschermd van de wereld, waar je je op je gemak voelt en jezelf kan zijn.

Maar is het nou de hygge die de Denen zo gelukkig maakt? De Denen investeren via torenhoge belastingen veel in de kwaliteit van leven. Hiermee investeren ze ook in hygge. O.a. door goede regelingen rondom ouderschapsverlof en kinderopvang, plus een cultuur waarin overwerken not done is, kunnen de Denen veel tijd doorbrengen met familie en vrienden. In de tijd die ze samen doorbrengen doen ze ‘hyggelige’ dingen. Dat zijn de dingen die typisch beschreven staan in de hyggeboekjes (Denen zijn gewoontedieren), zoals brood bakken, picknicken in het park, de natuur in, of naar de vlammen in de open haard staren.

Hygge draait dus om tijd met elkaar doorbrengen, aandacht voor en plezier met elkaar. Het gaat erom bewust te genieten van wat je hebt en samen mooie herinneringen te maken. Het is dit aspect van hygge (en de liefde voor Danish Design) dat we mee naar Nederland hebben genomen. Hygge heeft onze prioriteiten veranderd.

Hygge is dus niet het afvinken van een hygge to-do lijst, zoals de schrijfster van dit artikel doet. Misschien is het daarom in Amerika alweer op zijn retour. Het Finse ‘kalsarikännit’ is het nieuwe toverwoord. Ook een interessant concept voor de zaterdagavond.

Site Footer

Sliding Sidebar