Lichaamstaal

Toen ik vandaag in de trein op de terugweg was van alweer een Matthäus Passion, moest ik denken aan de TED-talk van Amy Cuddy over lichaamstaal. De conducteur, stevige houding, open blik, vulde de coupe met zijn vrolijke aanwezigheid. Overal bleef hij even staan voor een grapje of een praatje. Ongelooflijk welke invloed dat had op de sfeer: reizigers weekten zich los van hun smartphone en keken elkaar aan! Dat gebeurt normaal alleen als er iets wordt omgeroepen over vertraging.

Wat een verschil kan iemands houding maken! Amy Cuddy vertelt in haar speech dat je met je lichaamshouding niet alleen het oordeel van een ander beïnvloedt, maar ook dat van jezelf. Wanneer je een krachtige houding aanneemt, voel je je krachtiger. Als je een lach op je gezicht tovert, dan voel je je vrolijker. En als je jezelf kleiner maakt, voel je je ook hulpelozer.

Interessante TED-talk met concrete tips om beter gebruik te maken van lichaamstaal.

Site Footer

Sliding Sidebar