Wat we kunnen leren van de Navy Seals

Zoals ik in mijn blog over ‘flow’ schreef, kun je flow bereiken bij een optimale balans tussen je vaardigheden en de mate van uitdaging. Maar wat doe je als je over alle vaardigheden beschikt, maar de druk niet aan kunt? Hoe kan een topvoetballer zich voorbereiden op de mentale druk die de beslissende penalty in een WK-finale veroorzaakt? Of dichter bij huis: hoe kan ik zorgen dat ik ontspannen blijf bij een belangrijke presentatie?

We kunnen veel leren (en dat gebeurt in de topsport ook steeds meer) van een beroepsgroep waar ‘mental toughness’ een kwestie van leven en dood is: Navy Seals. Deze Amerikaanse elitetroepen zijn niet alleen fysiek tegen elke uitdaging opgewassen. Ze moeten voorbereid zijn op situaties die ze nooit 100% kunnen simuleren: daadwerkelijke gevechtssituaties. Hoe je omgaat met angst wordt in je hersenen geregeld door de amygdala. De reactie van de amygdala op prikkels die angst veroorzaken vindt snel en automatisch plaats en kan ervoor zorgen dat je vecht, vlucht of verstijft. Omdat hun eigen leven en dat van hun collega’s ervan afhangt, is het voor Navy Seals van levensbelang om mentaal zo goed mogelijk voorbereid te zijn op levensbedreigende situaties.

De Navy Seals gebruiken vier technieken:

1. Doelen stellen
Navy Seals leren om zeer specifieke korte termijn doelen te stellen. Hierdoor blijven ze gefocust op de huidige taak en niet op wat daarna komt. Doordat de taak overzichtelijk is, blijven ze makkelijker in de flow. Stel je wil een marathon lopen. Dan kun je onderweg, ondanks je goede voorbereiding, in paniek raken van de gedachte aan de hoeveelheid kilometers die je nog moet afleggen. Wanneer je je race opdeelt in behapbare stukken en je focust je op de eerstvolgende verversingspost, het volgende grote kruispunt, etc. dan hoef je je niet druk te maken over wat daarna komt.

2. Visualisatie
Navy Seals oefenen situaties niet alleen fysiek, maar ook mentaal. Door zoveel mogelijk scenario’s tot in detail te visualiseren, automatiseren ze hun taken. Wanneer ze dan in een levensbedreigende situatie terecht komen, zijn ze beter in staat te handelen. Visualiseren is ontzettend krachtig: sporters die een bepaalde beweging 100 keer tot in detail visualiseren, doen nagenoeg niet onder voor hun collega’s die dezelfde beweging 100 keer fysiek oefenen. Maar het werkt ook in andere situaties. Wanneer je je presentatie voor de directie tot in detail te visualiseert, is deze op het moment suprême een stuk minder spannend.

3. Positief tegen jezelf praten
We schijnen ongeveer 300 tot 1000 woorden per minuut (!) tegen onszelf te zeggen. Navy Seals leren om positief tegen zichzelf te praten, zodat ze de angst die vanuit de amygdala komt opzetten kunnen overstemmen. Denk eens aan situaties waarin je uit angst voor mislukking of afwijzing wil afhaken: opkomende paniek kan met een innerlijke peptalk onderdrukt worden.

4. Opwinding controleren
Navy Seals passen ademhalingstechnieken toe om zichzelf snel te kunnen kalmeren. Dit is bekend als de 4×4 techniek: 4 tellen inademen en 4 tellen uitademen. Het helpt je om in een panieksituatie (en dat kan evengoed een belangrijke presentatie zijn) weer terug te komen in de realiteit.

Andere mentale trucs
Er zijn meer mentale trucs die de Navy Seals toepassen om de meest lastige situaties te doorstaan. Zo gebruiken ze emotionele triggers om de kracht aan te boren die nodig is om te overleven, zoals de gedachte aan een dierbare of de wens een bepaald levensdoel te realiseren. Daarnaast hebben ze de 40% regel aan den lijve ondervonden: uit hun training weten ze dat wanneer de hersenen willen opgeven, ze fysiek pas op 40% zitten van wat haalbaar is.

Omgaan met mentale druk is te leren, door oefenen, oefenen, oefenen. Zelf ga ik het toepassen op mijn persoonlijke ‘onhaalbare doel’: de marathon van Amsterdam. Maar daarover later meer.

Site Footer

Sliding Sidebar