Je bent niet wat je overkomt

Soms kom ik al surfend op Ted.com de een na de andere interessante talk tegen. Deze van Joshua Prager, van het boek 100 Years, past bij het onderwerp ‘irrationele gedachten‘. Prager raakt op jonge leeftijd verlamd door een ongeluk en zoekt 21 jaar later de dader op. De bottom-line van zijn verhaal: je bent niet wat je overkomt. Een verhaal dat veel gelijkenis vertoont met dat van Amy Purdy.

Hij wil excuses horen van de man die verantwoordelijk is voor zijn handicap. Maar hij wil hem ook vertellen dat het niet is wat ons overkomt, maar hoe we daarop reageren, dat ons maakt tot wie we zijn. Psychiater Viktor Frankl, die tijdens de Tweede Wereldoorlog vier concentratiekampen overleefde, schrijft dat “alles je kan worden afgenomen, behalve één ding: de vrijheid om je reactie te kiezen, ongeacht de omstandigheden waarin je je bevindt”.

Maar nog het meest wil Prager de dader laten weten, dat wanneer je je bewust bent van wat je niet hebt, je ook bewust kan zijn van wat je wél hebt en daarvan kunt genieten. Dit sluit aan bij de filosofie van de stoïcijnen: om het leven te kunnen waarderen, moet je stilstaan bij haar eindigheid.

Site Footer

Sliding Sidebar