Irrationele overtuiging #2: andere mensen

Irrationele overtuigingen draaien om ‘moeten’. Wat jij zelf moet doen, wat de ander moet doen en hoe de wereld eruit moet zien. Het vorige blog ging over de verwachtingen die we van onszelf hebben. Dit keer gaat het over de onrealistische verwachtingen die we van anderen hebben.

Er is maar een waarheid: die van mij

De tweede overkoepelende ‘must’ uit de Rationeel Emotieve Therapie van Albert Ellis is: andere mensen moeten ‘het goede doen’, anders deugen ze niet en verdienen ze het om gestraft te worden. Hierbij gaan we ervan uit dat onze visie op de wereld de juiste is en alles wat daarvan afwijkt slechts een mening. We zien een zeer duidelijk verschil tussen goed en fout en vinden dat iedereen dat op dezelfde (onze) manier moet zien. Dat mensen feilbaar zijn is onacceptabel. ‘Gutmensch’ is de tegenwoordig veelgebruikte ironische term voor personen die ‘het goede’ willen doen. Gutmenschen vertonen moraliserend gedrag vanuit hun absolute perspectief. Ze laten weinig ruimte voor afwijkende meningen. Hoewel de Gutmensch vaak geassocieerd wordt met politieke correctheid, hebben we allemaal onze eigen innerlijke Gutmensch. De moraalridder die vindt dat niemand deugt behalve wijzelf.

Overtuigingen die onder deze overkoepelende must liggen zijn o.a.:

  • Iedereen moet elkaar (in het bijzonder mij) eerlijk en netjes behandelen. Mensen die dat niet doen deugen niet.
  • Mensen mogen zich niet incompetent of dom gedragen. Doen ze dat wel, dan zijn ze niks waard en zouden zich moeten schamen.
  • Mensen moeten hun talenten gebruiken.Wie zijn potentieel onbenut laat is minder waard.
  • Mensen mogen geen kritiek op mij uiten. Wie mij ten onrechte bekritiseert deugt niet.

Functioneren wordt gehinderd

Iedereen heeft last van deze belemmerende overtuiging. Je groeit op met de overtuiging dat jij het centrum van het universum bent. Je gedachten en gevoelens over wat er om je heen gebeurt, je visie op de werkelijkheid, lijkt altijd reëler, directer en urgenter te zijn.

Dit kan de volgende gevolgen hebben voor je functioneren:

  • Je bent vaak boos of geïrriteerd over het onterechte gedrag van andere mensen.
  • Je bent verongelijkt over alle goede dingen die ‘slechte mensen’ ten deel vallen.
  • Je bent intolerant tegenover andersdenkenden.
  • Doordat je vaak de schuld bij anderen legt, geef je de controle uit handen.

Het gevolg is, dat je jezelf enorm beperkt. Je bent zo overtuigd van je eigen visie, dat je blind wordt voor andere mogelijkheden. Bovendien verlies je een hoop energie aan onnodige ergernissen.

Wat dan wel?

Accepteer dat mensen je af en toe oneerlijk zullen behandelen. En dat deze mensen niet meer of minder waard zijn dan andere mensen. Je kunt iemands gedrag onacceptabel vinden, maar dat betekent niet dat de persoon die dat gedrag vertoont niet deugt.

Ook hier geldt: This is water.

 

Site Footer

Sliding Sidebar