Keystone habit: hardlopen

Laatst vroeg een vriendin hoe het mij lukt om tijd te maken voor sporten, zingen en schrijven. Vaste gewoontes. Veel dingen zijn zo’n logisch onderdeel van mijn dagelijkse ritme, dat ik er niet meer over nadenk. Omdat ik geen keuze hoef te maken, wordt er ook geen beroep gedaan op mijn wilskracht. Waar ik vroeger best wat tijd kwijt was aan het overwinnen van tegenzin om te koken of de afwasmachine uit te ruimen, gaat dat nu nagenoeg vanzelf. Veel van mijn dagelijkse gewoontes zijn vanzelf tot stand gekomen door tijdgebrek. Want voor mij geldt: hoe meer tijd, hoe meer last van inertie en uitstelgedrag. Er zijn nog veel meer manieren om tot nieuwe gewoontes komen (zie bijvoorbeeld het boek ‘Steeds beter‘ van Gretchen Rubin). Wat in ieder geval kan helpen is het vinden van ‘keystone habits’: centrale gewoontes waaruit andere goede gewoontes voortkomen.

Hardlopen als keystone habit

Mijn belangrijkste keystone habit is hardlopen en ik denk dat dit voor meer mensen kan gelden. Er is inmiddels veel bekend over de positieve invloed van hardlopen op je fysieke en mentale welzijn. Van hardlopen krijg je meer energie en een betere conditie. Maar hardlopen heeft ook invloed op je gemoedstoestand. Hardlopen wordt zelfs ingezet in plaats van anti-depresssiva bij mensen met milde depressieklachten (zie www.runningtherapie.nl). Als je door hardlopen beter in je vel zit en meer energie hebt, kosten andere dingen minder moeite. Daarmee zou hardlopen inderdaad de aanjager kunnen zijn van positieve verandering. Bij mij kan alles wat afwijkt van het normale dagelijkse ritme in mijn hoofd optellen tot een enorme to-do lijst. Door het hardlopen (en door alles wat ik moet op te schrijven), komt de lijst weer terug in proportie. Dan lukt het me zelfs om de meest knagende taken weg te werken of los te laten.

Mentaal en fysiek sterker

Nu zijn er genoeg mensen die zeker weten dat ze nooit om 6 uur zullen opstaan voor een rondje hardlopen. Ik kon me daar ook niks bij voorstellen en ben er alleen maar door toeval mee begonnen. Een paar jaar geleden had ik zo’n (stressgerelateerde) last van mijn rug, dan ik niet kon slapen van de pijn. Ik hoopte dat heel rustig hardlopen zou helpen en dus stond ik maar op. Hoewel de pijn er niet van over ging, voelde het lopen na een minuut of tien makkelijker en had ik na afloop ondanks de slechte nacht veel energie. De daaropvolgende dagen bleef ik elke ochtend lopen en merkte ik wat dit me opleverde:

  • Door hardlopen kan ik dingen beter in perspectief zien. Wanneer ik gespannen ben omdat ik veel te doen heb, voelt alles als een belasting. Ik kan beter met de drukte omgaan als ik afstand heb. Hardlopen geeft mij die afstand.
  • Door hardlopen heb ik de hele dag energie en dat heeft een positieve invloed op mijn gemoedstoestand. Als ik lekker in mijn vel zit, ben ik milder naar mezelf en naar anderen.
  • Door hardlopen heb ik een heldere geest. Wanneer ik een besluit moet nemen terwijl ik moe of gespannen ben, is dat eerder gedreven door angst. Na ongeveer 20 minuten hardlopen komt het juiste antwoord vanzelf naar boven.

Begin nu

Voor wie weinig sport, lijkt regelmatig hardlopen een enorme stap. Dit is het moment om ‘m te nemen. Het wordt prachtig weer deze dagen. De wereld is zo mooi vlak na zonsopkomst, dan is het echt geen straf om een rondje te draven. Zoek op internet een schema voor beginners (bijvoorbeeld hier) of download de Evy app. Houd het 30 dagen vol en kijk wat het je oplevert. Wie weet is dit je nieuwe keystone habit.

Site Footer

Sliding Sidebar