Over verschillende tijdsperspectieven

Vertrekkend vanuit het bekende marshmellow experiment, vertelt Philip Zimbardo over verschillende tijdsperspectieven. Het marshmellow experiment gaat over uitstel van behoeftebevrediging. Kinderen krijgen de keuze tussen een marshmellow direct opeten, of een extra marshmellow als ze zich een kwartier weten te beheersen. Eenderde van de kinderen slaagt erin de marshmellow te laten staan. 14 jaar later blijken deze kinderen, die op 4-jarige leeftijd al meer toekomstgeoriënteerd zijn, succesvoller te zijn dan de andere deelnemertjes.

Zonder het te weten beïnvloeden tijdsperspectieven, verleden, heden en toekomst, onze beslissingen. Wie zich in zijn beslissingen onbewust oriënteert op het negatieve verleden, zal andere besluiten nemen dan iemand die zich richt op plezier in het heden.

Korte TED-talk waar in sneltreinvaart een aantal inzichten over tijd voorbij komt. Interessant!

Site Footer

Sliding Sidebar