Mentale gezondheid: advies van 10 succesvolle vrouwen

Ik liep tegen een mooi artikel aan: ’10 successful women on the best mental advice they’ve ever received’. Succesvolle vrouwen die het allemaal goed voor elkaar lijken te hebben, maar die met precies dezelfde zaken worstelen als ieder ander.

  1. “Wees jezelf, zonder compromissen”. Superster Lady Gaga krijgt veel commentaar op haar lichaam, positief en negatief. Haar punt: andermans mening is niet relevant voor je succes, dus wees altijd jezelf.
  2. “Neem tijd voor jezelf!”. Schrijfster Lena Dunham herinnert vrouwen eraan dat je niet altijd en overal perfect hoeft te zijn.
  3. “Wees niet bang om je reis te delen”. Oprah Winfrey probeert het taboe op geestelijke gezondheid te doorbreken door iedereen op te roepen openlijk over mentale problemen te praten.
  4. “Definieer in moeilijke tijden nieuwe huisregels met je dierbaren”. Facebook topvrouw Sheryl Sandberg verloor onverwacht haar echtgenoot. Ze bedacht samen met haar kinderen een aantal ‘huisregels’ dat ruimte gaf voor verdriet, maar ook plezier, waardoor duidelijk was dat het altijd OK is hoe je je voelt.
  5. “Bepaal en respecteer je eigen grenzen”. Zangeres Alanis Morissette heeft letterlijk aan den lijve ondervonden wat er kan gebeuren als je geen grenzen stelt. Ze voelde zich onthecht en los van haar lichaam en doet er nu alles aan om dat niet nog een keer te laten gebeuren.
  6. “Pas op dat je jezelf niet laat veranderen door de mening van anderen”. Turnster Gabby Douglas was tijdens de Olympische Spelen van Rio slachtoffer van grootschalige roddel op social media. Hoewel ze wist dat het leugens waren en alles uiteindelijk voorbij gaat, kostte het haar veel moeite om zich er niet door te laten beïnvloeden.
  7. “Omarm je tekortkomingen, want ze kunnen juist een succesfactor zijn”. Actrice Ruby Rose werd vroeger veel gepest omdat ze anders was, maar dankt daar nu juist haar succes aan.
  8. “Schaam je niet”. Schrijfster J.K. Rowling benadrukt dat je je nooit hoeft te schamen voor depressieve gevoelens. Ze is er trots op dat ze erin geslaagd is uit een depressieve periode te komen.
  9. “Schrijf”. Dichter en activiste Cleo Wade gebruikt mantra’s en bekrachtiging om angstgevoelens te lijf te gaan.
  10. “Laat problemen gaan.” Actrice Emma Stone lijdt aan een angststoornis, maar herinnert zichzelf eraan dat ook die momenten uiteindelijk weer voorbij gaan.

Veel van de adviezen zijn gericht op onze neiging de lat hoog te leggen. Samenvattend: laat los wie je denkt te moeten zijn en schaam je niet voor je tekortkomingen. Dit geldt overigens net zo goed voor mannen.

Site Footer

Sliding Sidebar