Gedachten bij het hardlopen

Journalist Joost Galema schrijft voor het FD een vijfdelige serie over ‘gedachten bij het hardlopen’. Je vraagt je af, hoe krijg je daar vijf artikelen mee gevuld? Met gemak blijkbaar, want het zijn mooi geschreven stukken, waarin Galema filosofeert over de flarden tekst en gedicht die hem tijdens het hardlopen invallen. De Japanner Haruki Murakami schreef overigens een heel boek over hardlopen: ‘Waarover ik praat als ik over hardlopen praat’ (een aanrader, ook voor niet-hardlopers).

Schoonmaken van lichaam en geest

HardlopenEr is dus genoeg te melden over denken tijdens het hardlopen (wat trouwens ook geldt voor fietsen, wandelen of zwemmen). Galema schrijft: “Hardlopen is in zekere zin het schoonmaken van lichaam en geest. Wat overbodig is, lost gestaag op in het verstrijken van de kilometers.” Over de gedachten tijdens het hardlopen zegt hij: “Zijn er weinig, dan vult de resterende leegte zich met de pijn van het rennen. Maar zit het hoofd te vol, dan veroordelen de overpeinzingen me tot wandelen, want ingewikkelde kronkels vragen om een traagheid die het hardlopen niet biedt.”

Systeem 1 en Systeem 2 denken

Ik herken hier veel in. Nobelprijswinnaar Daniël Kahneman schrijft in zijn boek ‘Ons feilbare denken’ over Systeem 1 en Systeem 2 denken. Systeem 1 bevat alle geautomatiseerde denkprocessen, terwijl in Systeem 2 bewuste mentale inspanningen worden verricht. Systeem 1 genereert een complex patroon van ideeën, maar je hebt Systeem 2 nodig om dit te ordenen. Aan het begin van mijn hardlooprondje is Systeem 2 druk bezig mijn hardlopen te reguleren. Na een minuut of 15 kom ik in een natuurlijk ritme en krijgt Systeem 2 het rustiger.

Systeem 1 en 2Galema schrijft: “Voor mij is hardlopen een vorm van mediteren, wat volgens woordenboek Van Dale betekent dat ik ‘in gedachten verzonken’ ben. Soms heb ik zelfs de indruk dat ik ze op die momenten beter en treffender onder woorden kan brengen, dan hier en nu achter het beeldscherm.” Meestal beginnen na 25 minuten de ideeën te komen: Systeem 1 brengt ze naar de oppervlakte, terwijl Systeem 2 ze vertaalt. Soms komen er zulke verrassende inzichten naar boven dat ik zo snel mogelijk naar huis wil om het op te kunnen schrijven. Maar net als bij Galema lukt het me thuis vaak niet om het goed op papier te krijgen.

De marathon

HardlopenOmdat ik erg benieuwd naar mijn denkproces tijdens een marathon heb ik me, bij wijze van (pijnlijk en moeizaam) experiment, ingeschreven voor de marathon van Amsterdam. Ik wil weten of ik 42,2 kilometer achter elkaar kan rennen, of dat gaat lukken met het ‘14 kilometerschema’, maar bovenal wil ik weten wat zich tijdens de race in mijn hoofd gaat afspelen. Haruki Murakami schrijft in ‘Waarover ik praat als ik over hardlopen praat’ dat hij als schrijver veel te danken heeft aan het lange afstandslopen. Mooi. Hij citeert ook de mantra van een bekende marathonloper: “Pain is inevitable. Suffering is optional”. Systeem 2 gaat het nog druk krijgen.

Site Footer

Sliding Sidebar