Meer over leren: als het niet kan zoals het moet

Emma (8) vindt het oneerlijk om de kubus op te lossen met een filmpje op Youtube. “Zo kan ik het óók!” zegt ze, “dat is valsspelen”. James (ook 8) is daar heel anders in: waarom zou je moeilijk doen als het ook makkelijk kan? Moet je blijven proberen tot je zelf de oplossing hebt gevonden (in mijn geval: nooit), of mag je ‘afkijken’? vaardigheden lerenWanneer je zelf niet over de natuurlijke aanleg beschikt is de kunst bij een ander afkijken toch juist heel slim? Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan, nietwaar? Belangrijke component van de ‘growth mindset’ is het inzetten van verschillende strategieën om je doel te bereiken: experimenteren en elimineren dus.

De makkelijke weg?

Binnen de hardloopwereld wordt net zo’n discussie gevoerd over het 14 kilometer marathonschema. Dat voelt voor sommige lopers, die in de traditionele schema’s duurlopen van meer dan 30 kilometer afleggen, ook als valsspelen. Mag je alleen een marathon lopen als je over de aanleg (en tijd) beschikt om probleemloos lange trainingen te draaien? Is het valsspelen als je het resultaat behaalt via ‘de makkelijke weg’? Het ligt er maar net aan wat je ambitie is. Marc gaat een week voor mij zijn eerste marathon lopen volgens het klassieke schema. Zijn doel is een goede tijd neerzetten. Mijn ambitie is mijn grenzen verleggen en de marathon binnen een voor mij acceptabele tijd uitlopen. Ik ben bang dat ik last van blessures krijg als ik in de training teveel lange afstanden loop. Maar dat hoeft mij niet te weerhouden een poging te wagen op de 26 mijl. Andere strategieën, met hopelijk voor ons beide het gewenste resultaat.

Iedereen dacht dat het onmogelijk was, totdat er iemand kwam die dat niet wist

Fosbury FlopIk moest in dit kader ook nog denken aan de Fosbury flop. Deze achterwaartse sprong bij het hoogspringen, geïntroduceerd door Dick Fosbury, was ooit revolutionair. Tot die tijd waren de schaarsprong en de rolsprong de gangbare technieken. Fosbury was een middelmatige atleet, die vóór zijn beroemde ‘flop’ 60 centimeter onder het wereldrecord sprong. Vasthoudend was hij gelukkig wel. Door zijn aanpak te veranderen ontdekte hij wat wel werkte en wist hij in korte tijd tot de wereldtop door te dringen. Inmiddels is zijn techniek de wereldwijde standaard. Een ander bekend verhaal is dat van Roger Bannister, de eerste persoon die de mijl liep in minder dan 4 minuten. Tot dan werd dat fysiek onmogelijk geacht, maar na Bannisters succesvolle poging volgden er meer: al na 46 dagen werd zijn record verbeterd.

Laat jezelf niet beperken door de heersende opinie, er leiden meerdere wegen naar Rome. Voor jouw doel is de makkelijkste weg misschien wel de beste weg.

Site Footer

Sliding Sidebar