De commencement speech: advies aan je jongere zelf

afstuderenHet is graduation tijd in de Verenigde Staten. Belangrijk onderdeel van de afstudeerceremonie is de ‘commencement speech’, waarin een gerespecteerd en vaak bekend persoon zich richt tot de afstudeerders en hun families. In de speech deelt de spreker zijn levenservaring en hoe hij tot hardbevochten inzichten is gekomen. Goede commencement speeches blijven jaren populair op internet. Dat komt niet alleen doordat ze grappig of inspirerend zijn en goed in elkaar zitten. Ze resoneren met iets dat diep in ons zit: onze eigen worstelingen en overwinningen en het advies dat we aan onze twintigjarige zelf hadden willen geven.

Je eigen commencement speech

Het schrijven van een commencement speech kan ontzettend verhelderend zijn. Door te reflecteren op de voorbije jaren, begrijp je beter hoe je op dit punt in je leven aangekomen bent. Zoals Steve Jobs zei in zijn bekende (en op mijn blog al meerdere keren besproken) Stanford commencement speech: “…you can’t connect the dots looking forward; you can only connect them looking backward. So you have to trust that the dots will somehow connect in your future.” Of om Kierkegaard te citeren: “het leven wordt voorwaarts geleefd, maar achterwaarts begrepen”.

Thema
Welke boodschap wil je meegeven? Wat had je, wetende wat je nu weet, tegen je twintigjarige zelf willen zeggen? Bekende voorbeelden zijn:

Onderbouwing
Onderbouw het thema met een persoonlijk verhaal over je successen en mislukkingen en wat je ervan geleerd hebt. Hoe keek je als begin-twintiger tegen de wereld aan? Wat waren je plannen en hoeveel is daarvan terecht gekomen? Welke beslissingen zijn bepalend geweest? Welke tegenslag heb je moeten overwinnen? Inspiratie vind je in de speeches van o.a. Steve Jobs, J.K. Rowling en Will Ferrell. Geen van hen had op twintigjarige leeftijd ook maar een idee van wat hen te wachten stond.

Oproep
Vertaal je inzichten naar de toekomst. Wat had je jouw generatie op het hart willen drukken? Wat is jouw bijdrage aan de wereld? Facebookbaas Mark Zuckerberg roept de Harvard studenten op gemeenschappen te bouwen en een wereld te creëren waarin ieder mens het gevoel heeft ertoe te doen. Muzikant Pharrell Williams spreekt de NYU studenten aan als de eerste generatie die iets kan doen aan de ongelijkheid van vrouwen.

Wat leer je ervan?

commencement speechReflecteren op welke wegen je naar dit punt in je leven hebben gebracht, levert nieuwe inzichten op. Er zijn maar weinig mensen die door doelgerichte beslissingen en het volgen van een strak plan precies op de plek gekomen waar ze wilden zijn. Dingen overkomen ons en het is de (vaak onbewuste) manier waarop we daarmee omgaan die ons brengt waar we nu zijn. Door het nadenken over het thema van je commencement speech en het opschrijven van je persoonlijke verhaal, ga je beter zien welke verwachtingen, overtuigingen en persoonlijke waarden invloed hebben op je leven.

Toen ik voor mijn coaching opleiding een biografie moest schrijven, kwam ik tot de ontdekking dat de periode vanaf mijn studententijd tot begin 30 weinig opzienbarend was. Ik noemde deze periode ‘vaste patronen en gebaande paden’. Ik volgde het pad dat bijna elke student volgt: carrière opbouwen, huis kopen, materiële zaken verzamelen, succes vieren. Wat ik mezelf nu mee zou geven, is het advies dat Steve Jobs de afstudeerders op Stanford meegeeft: vergooi je tijd niet met het leven van andermans leven. Veel van mijn besluiten waren (en zijn nog steeds) gebaseerd op externe verwachtingen. Nog steeds heb ik de neiging me aan te sluiten bij wat de rest doet. Maar zoals actrice Lisa Kudrow zei in haar speech:  “You can’t pursue something and be committed to it if you’re apologizing for it at every party”.

Wat hoop je over 10 jaar te zeggen?

Zicht op de weg die je de afgelopen jaren hebt afgelegd, helpt bij het kijken naar de toekomst. Wat hoop je over 10 jaar te zeggen tegen de persoon die je nu bent? Hoe sta je dan in het leven, in welk opzicht ben je gegroeid, waar ben je eindelijk mee gestopt? Met je thema als richtlijn en je blik op de horizon houd je koers, ondanks alle obstakels die het leven opwerpt.

commencement speechIk hoop dat ik over 10 jaar kan zeggen dat het besluit om elke dag te schrijven het beste besluit was dat ik heb genomen. Dat ik daardoor mijn eigen verwachtingen en die van anderen los kon laten. Dat ik dichterbij de persoon ben gekomen die ik graag wil zijn. Dat ik me op creatief, zakelijk, sportief of welk gebied dan ook, niet uit het veld laat slaan door de angst voor mislukking of afwijzing. En dat ik dan net als J.K. Rowling kan adviseren “Finish it anyway!”

Site Footer

Sliding Sidebar