Over je linker- en rechterhersenhelft

hersenhelftenOp Facebook kwam een interessant artikel voorbij over de werking van de linker- en rechterhersenhelft. Het idee dat bij creatieve mensen de rechterhersenhelft overheerst en bij bijvoorbeeld computerprogrammeurs de linker, blijkt een mythe. Elke helft heeft een ander doel en andere functies, waardoor beide even belangrijk zijn. Wat wel het geval kan zijn, is dat een van beide helften door oefening sterker ontwikkeld is. Dit zou betekenen dat de creatieveling die hopeloos chaotisch is, door oefening meer gestructureerd kan leren werken. Net als dat de wetenschapper er baat bij heeft zijn fantasie te ontwikkelen.

Dat is goed nieuws voor iedereen met een fixed mindset, die denkt dat hij ‘nou eenmaal zo is’. Je kunt je minder ontwikkelde hersenhelft dus trainen door gerichte oefening. Wanneer je werk vooral draait om analyse en redenatie, dan kun je buiten werktijd je rechterhersenhelft trainen met creatieve en fysieke activiteiten. Wie een creatief beroep heeft, kan juist zijn linkerhersenhelft trainen met lezen, schrijven of puzzelen.

Zo illustreert het boek ‘Drawing on the right side of the brain’ van Betty Edwards, dat goed leren tekenen niet voorbehouden is aan mensen met een ‘dominante’ rechterhersenhelft. Met deze techniek leer je kijken met je rechterhersenhelft, zonder de analyse en bewoording van de linkerkant. De rechterhersenhelft tekent wat je ziet (vier lijnen),  terwijl de linkerhersenhelft zou tekenen wat je denkt te zien (een raam). Deze methode maakt je misschien geen kunstenaar, maar je oefent wel je rechterhersenhelft. Ik ontdekte in ieder geval door dit boek dat tekenen een vaardigheid is die talige mensen zich ook eigen kunnen maken.

Onderstaande infographic komt van Custom Writing.

 

Site Footer

Sliding Sidebar