Het effect van stress op ons immuunsysteem

Eind deze maand ga ik een cursus runningtherapie volgen. Ter voorbereiding moest ik onder andere deze aflevering van het programma ‘Labyrint’ kijken over het gestreste geheugen.

Hoewel we een bepaalde mate van stress nodig hebben om bijvoorbeeld informatie op te slaan, is langdurig veel stress bijzonder slecht. Een stressvolle gebeurtenis activeert ons immuunsysteem, een reactie die nog stamt uit de oertijd, maar chronische stress zorgt dat het immuunsysteem in opperste staat van paraatheid blijft staan. Het raakt dan uitgeput en het veroudert, waardoor we gevoeliger zijn voor depressies en ouderdomsziektes. Bij iemand met chronische stressklachten helen wondjes ook minder snel. Het effect op het immuunsysteem komt ook naar boven in het (gisteren op mijn blog aangehaalde) onderzoek van o.a. professor Steve Cole over de invloed van eenzaamheid op onze gezondheid.

De vraag is of de veroudering van het immuunsysteem gestopt of gekeerd kan worden. Hier zijn de eerste onderzoeken veelbelovend. Zo lijkt onder andere hardlopen een gunstig effect te hebben. Hoe dat precies werkt hoop ik binnenkort uitvinden.

 

Site Footer

Sliding Sidebar