Maastrichts Mooiste

Vandaag liep ik de 10 mijl tijdens ‘Maastrichts Mooiste’. Prachtige loop door Maastricht en over de Sint-Pietersberg. Heuvelachtig terrein en warm weer. Een gevaarlijke combinatie, maar dit keer was ik voorbereid. Soort van.

Het is me in ieder geval gelukt om niet te hard van start te gaan. Ik sloot me aan bij een pacer en kon daar een tijdje achter blijven hangen. Dit keer had ik ook drinken bij me en een energiebar. De warmte en het uitdagende parcours zorgen voor uitdroging en een daling van de suikerspiegel. Dat kon ik enigszins in de hand houden met mijn survivalkit. Wel kwam ik erachter dat een droge energiebar niet heel makkelijk weg te krijgen is met dat warme weer.

Wat me niet is gelukt, is me aan mijn eigen adviezen houden. Ik heb de route niet bekeken van tevoren, waardoor ik geen idee had van de locatie van de waterpunten, de lengte en stijging van de klimmetjes en herkenningspunten. Hierdoor kon ik op moeilijke momenten (en dat waren er veel) geen kleine doelen stellen. Het lukte al helemaal niet om positief tegen mezelf te praten (“en jij wil een márathon lopen??”). Marc die met me meeliep als een soort haas, moest me echt door dode punten heentrekken. Zijn aanmoediging (“bijna boven! je kunt het!”) had als positieve selftalk in mijn eigen hoofd moeten zitten.

Wat ik wel merkte, is dat als je hoofd zegt dat het mooi geweest is, je lichaam echt nog wel even kan. Aan de andere kan ben ik er ook achter gekomen dat zelfoverschatting op de loer ligt. Zittend op de bank lijkt de marathon haalbaar, vandaag kon ik me daar helemaal niks meer bij voorstellen. Het mentale aspect speelt in ieder geval een grote rol. Omdat het mij ooit een keer zwart voor de ogen werd tijdens een warme loop, was ik bang voor duizelingen. Mijn hoofd was daarom continu alert op oververhitting. Pas de laatste twee kilometer ging het opeens weer makkelijker. Dichtbij de finish werd alles weer overzichtelijk; wat kon er nog misgaan?

Het is nog een lange weg naar de Marathon van Amsterdam. In de fysieke voorbereiding heb ik alle vertrouwen. Het is het mentale aspect dat vooral training behoeft.

Site Footer

Sliding Sidebar