Sterktes ontdekken met StrengthsFinder

Vandaag heb ik de Gallup StrengthsFinder ingevuld en de uitkomst was verbluffend. Het aardige van de StrengthsFinder is dat deze, in tegenstelling tot veel andere psychologische tests, de nadruk legt op je sterke kanten. Dat spreekt mij meer aan dan de bekende persoonlijkheidstesten als MBTI of Insights Discovery. De StrengthsFinder bestaat uit 34 thema’s die zijn gedestilleerd uit meer dan 100.000 interviews. Voor $ 20 kun je een test doen. Je krijgt direct na invulling je top 5 thema’s met toelichting op het scherm. Deze toelichting is voor iedereen anders, omdat de combinatie van de 34 thema’s voor iedereen anders is. Bij mij kwam de uitleg van mijn vijf thema’s zó in de richting van wat ik nu aan het doen ben, dat ik me afvroeg in hoeverre mijn huidige kijk op het leven meespeelde bij het invullen. Strengthsfinder is erop gericht onze natuurlijke respons te activeren, maar ik denk wel dat we afhankelijk van waar we ons bevinden in het leven bepaalde stellingen meer of minder benadrukken. Hoe dan ook, ik werd bevestigd in mijn keuzes.

Nadruk op sterke kanten

Ik wil de StrengthsFinder gaan gebruiken voor coaching van individuen en teams. Juist voor mensen die ontevreden zijn over hun werk, maar niet de vrijheid hebben om zomaar van baan te veranderen, kan het helpen hun werk en hun functioneren in een ander licht te zien. Voor teams is het buitengewoon waardevol om te weten waar ieders kracht ligt, zodat iedereen tot zijn recht kan komen. Het uitgangspunt van de StrengthsFinder is dat we vooral tijd moeten besteden aan het effectief inzetten van onze sterke kanten, in plaats van het continu versterken van onze zwakke kanten. Mensen die werk hebben waarbij ze vooral hun sterktes kunnen gebruiken, zijn meer betrokken en tevreden.

Onze wereld wordt gevormd door waar we onze aandacht op richten. Als we teveel bezig zijn met het versterken van onze zwakke kanten, kunnen we het gevoel krijgen altijd tekort te schieten. Maar als we weten waar onze natuurlijke aanleg ligt en we versterken deze, dan kunnen we tot grote hoogte stijgen. Gallup zegt hierover: “je kan niet alles worden wat je wil, maar je kan een stuk meer worden van wat je nu al bent”. Inzetten van je sterke kanten is een prestatiegerichte strategie, terwijl het versterken van je zwaktes eerder een overlevingsstrategie is.

Doe de test

Wat kwam er bij mij uit?

  1. Intellection
  2. Relator
  3. Learner
  4. Arranger
  5. Connectedness

Wil je weten wat deze thema’s inhouden, surf dan naar de site en doe zelf een test. Je krijgt naast een toelichting op je top 5 sterktes, een actieplan om je sterktes beter in te zetten en een e-book met uitleg van alle 34 thema’s. Doen!

Site Footer

Sliding Sidebar