Runningtherapie

Afgelopen week heb ik de opleiding Runningtherapie gevolgd. In september volgt nog een terugkomdag, waarna ik me Runningtherapeut mag noemen. Aan de orde kwamen onder andere de plek van Runningtherapie bij de behandeling van psychische klachten, het werkingsmechanisme en de praktische toepassing.

Runningtherapie

runningtherapieRunningtherapie is het therapeutisch inzetten van de ‘rustige duurloop’ ten behoeve van mensen met een depressie of andere psychische klachten. Psychiater Bram Bakker legt het simpel uit als ‘het inzetten van het lichaam ten behoeve van de geest’. Runningtherapie is geen wondermiddel en zal eerder complementair zijn in behandelingen waarvan ook psychotherapie of pillen onderdeel zijn. De rol van de runningtherapeut is daarom niet het behandelen van psychische klachten, maar het op een verantwoorde manier begeleiden bij het hardlopen. Runningtherapie kan wel onderdeel zijn van een ‘stepped care’ aanpak, waarbij eerst de interventies met zo min mogelijk bijwerkingen worden ingezet.

De werking van Runningtherapie is te vinden in neurobiologische en psychologische verklaringsmechanismen. Zo heeft hardlopen direct invloed op de stresshormoonhuishouding, het immuunsysteem en het zenuwstelsel. Ook zorgt het voor een efficiëntere energieverbranding, waardoor meer glycogeen beschikbaar is voor de hersenen. Het psychologisch effect is o.a. dat mensen het lopen helemaal zelf doen en daardoor meer vertrouwen krijgen in eigen kunnen.

Routine opbouwen

Natuurlijk zijn er ook andere vormen van bewegen die een vergelijkbaar effect hebben, maar hardlopen heeft een aantal voordelen:

  • Het is laagdrempelig en vergt geen grote investering
    • in tijd: een paar keer per week een halfuurtje hardlopen is voldoende;
    • in geld: op goede schoenen na is er voor hardlopen weinig nodig;
    • in planning: in principe kun je waar en wanneer je maar wil hardlopen.
  • Je doet het buiten: de buitenlucht, ruimte en natuur hebben extra positieve invloed op je psyche.

Runningtherapie wordt niet alleen ingezet bij behandeling van stressgerelateerde klachten, maar ook preventief. Mensen die een burnout krijgen, hebben daarvoor vaak al langere tijd last van verlaagde weerstand, concentratieproblemen of slapeloosheid. Maar bij toenemende druk is beweging, zelfs het af en toe opstaan van de bureaustoel, meestal het eerste dat afvalt. Juist in die gevallen is het zinvol om hardlopen vast onderdeel van de wekelijkse routine te maken. Dat is ook de reden dat ik de opleiding Runningtherapie heb gedaan. Wanneer we erin slagen hardlopen tot een vaste gewoonte te maken, komt de energie terug die nodig is om helder na te kunnen denken over werk en leven.

In onderstaand filmpje legt Bram Bakker uit hoe en waarom Runningtherapie werkt.

Site Footer

Sliding Sidebar