Gewoontes verstevigen

Het is vakantie en het lukt me maar heel moeilijk om de motivatie op te brengen om mijn blog te schrijven. Aan het eind van de dag heb ik óf geen onderwerpen, óf geen puf om een samenhangend stuk te schrijven. Wat is het probleem, zou je denken. Het is vakantie, niemand dwingt je, er hangt niks van af. Maar dat doet het wel. Als ik mezelf nu toestemming geef om niet te schrijven, dan zal ik dat de volgende keer dat ik geen zin heb ook doen. En de keer daarna. Want weer thuis zijn er genoeg avonden dat ik liever Netflix kijk, dan dat ik achter mijn laptop ga zitten. Of blijf ik net zo lang op social media hangen, dat het schrijven er niet meer van komt. En het geldt niet alleen voor schrijven. Het voornemen om doordeweeks minder alcohol te drinken wordt gebroken met één glaasje. Vroeg opstaan hetzelfde verhaal, als ik toegeef is het hek van de dam.

Het kost misschien 30 dagen om een nieuwe gewoonte te creëren, er is niet meer dan een dag voor nodig om deze weer af te breken. Bij het sporten heeft het mij meer dan een jaar gekost om een stevige gewoonte te creëren. Daar durf ik inmiddels wel een keer geen zin te hebben, omdat ik weet dat ik de keer erna wel weer ga. Ik weet wat het me fysiek en mentaal oplevert en met een marathon in het vooruitzicht heb ik sowieso een stevige stok achter de deur. Voor alle andere dingen ben ik nog niet zo ver. De urgentie is nog niet groot genoeg. Dat is het punt met verandering: pas als de status quo meer pijn (of minder plezier) oplevert dan de nieuwe situatie, heeft het kans van slagen. Sporten is mijn status quo, níet sporten zou een verandering zijn. Maar voor schrijven en vroeg opstaan ben ik nog onderweg naar een nieuwe situatie. En daar is voorlopig het plezier van Netflix en uitslapen groter. Ik moet dus nog even doorzetten met schrijven en vroeg opstaan. Ook al is het vakantie. Want een gewoonte creëren is één ding, na 30 dagen begint het echte werk pas.

Site Footer

Sliding Sidebar