Teveel scherm

Het nadeel van elke dag schrijven is dat ik ook elke dag naar een scherm zit te staren. Ik schrijf niet met een ouderwetse vulpen in een Moleskine notitieboekje dat ik de hele dag bij me draag voor het geval de inspiratie toeslaat. Het is deze dagen een last minute ding, waarvoor ik ook last minute nog even over internet surf op zoek naar input. Nou had ik gisteren al de TED-talk van Adam Alter bekeken die precies daarover gaat: waarom we ongelukkig worden van onze schermpjes. Het beetje vrije tijd dat we hebben brengen we namelijk door met onbenullige zaken die tot ons komen via onze beeldschermen.

We zijn zo bang iets te missen, dat we juist een heleboel missen. Er zijn genoeg strategieën te bedenken om schermgebruik te verminderen. Een Facebookpauze, geen e-mail op je telefoon, etc. Wat Alter voorstelt is om dit te koppelen aan dagelijkse momenten. Geen telefoons tijdens het eten bijvoorbeeld. Het zal leiden tot ontwenningsverschijnselen, maar levert meer kleur en diepgang op. En hoewel ook online meer dan genoeg diepgang te vinden is, blijven we vaak net iets te lang hangen bij het zoveelste kattenfilmpje. Maar het is mooi geweest, het scherm gaat uit. In ieder geval voor de komende 10 uur.

Site Footer

Sliding Sidebar