Moedig

Het is heerlijk om naar topsporters te kijken, maar dit verhaal vind ik eigenlijk nog veel inspirerender. De Australische Jessica Hay weegt bijna 200 kilo wanneer ze besluit dat het tijd is voor een andere levensstijl. Ze begint met hardlopen en stelt zichzelf ten doel ooit een marathon te lopen. Dat ze kiest voor een overambitieus doel dat niks met afvallen te maken heeft is eigenlijk heel logisch. Ze is haar hele leven al bezig met haar gewicht. Wanneer ze alleen maar zou lopen om af te vallen, zou ze nog steeds met haar gewicht bezig zijn. De nadruk zou altijd liggen op wat ze nog niet heeft bereikt en dat levert veel frustratie op. Met hardlopen ervaart ze progressie en komt haar doel elke dag een beetje meer binnen handbereik.

Voor iemand die zwaar is en nooit aan sport heeft gedaan is de eerste stap extra groot. Het vergt behoorlijk wat moed om überhaupt te beginnen. Het overwinnen van gene is al een prestatie op zich. Het blijven doorzetten terwijl je links en rechts ingehaald wordt door atletische types in strakke outfits ook. Maar juist hardlopers, die ook ooit vanaf nul begonnen zijn, ondersteunen haar in haar poging. Die groep weet dat het niet vanzelf gaat en gunt het haar het plezier van hardlopen te ontdekken.

En natuurlijk zullen er altijd mensen zijn die commentaar hebben. Misschien omdat ze er zelf niet in slagen de schaamte te overwinnen of bang zijn dat ze niet voldoen. Wat dat betreft kan Jessica Hay als inspiratie dienen voor iedereen die een steuntje in de rug nodig heeft voor die eerste moeilijke stap. Ze is het bewijs dat met moed en doorzettingsvermogen iedereen in beweging kan komen.

 

Site Footer

Sliding Sidebar