Home sweet home

Weer terug van vakantie blijven alleen de herinneringen over. Daarover vond ik een interessante TED-talk van Nobelprijswinnaar Daniel Kahneman. We hebben een ‘herinnerende zelf’ en een ‘ervarende zelf’ die de vakantie anders beleven. De ervarende zelf ervaart het moment, de herinnerende zelf maakt er een verhaal omheen. Kahneman geeft een treffend voorbeeld van iemand die aan het eind van een prachtig muziekstuk verrast wordt door een naar hard geluid. Dat verpest voor hem het hele stuk. Objectief gezien klopt dat niet: hij heeft 20 minuten van mooie muziek genoten. Helaas blijft hij achter met alleen een negatieve herinnering.

Als bij een vakantie van twee weken beide weken even goed zijn, heb je qua ervaring een dubbel zo goede vakantie als bij een week. Qua herinnering doet die tweede week er niet toe, de herinnering blijft hetzelfde. De objectieve ervaring levert een ander soort geluk, welzijn, dan de herinnering. De herinnering blijft zeggen ze, maar het lijkt erop dat het de ervaring is die telt.

Site Footer

Sliding Sidebar