De negatieve weg naar geluk en succes

De Brit Oliver Burkeman zet zich af tegen de ‘optimisme cultus’. Een aspect daarvan, de fixatie op het stellen van doelen, is met name de valkuil van hoogopgeleide mensen. Het idee dat je met een positieve instelling en de juiste motivatie je doelen kan bereiken en onzekerheid uitbant, vormt een barrière om werkelijk interessante dingen te bereiken. Zeker wanneer het doel onderdeel wordt van onze identiteit, staan we niet meer open voor andere mogelijkheden. Burkeman baseert zich onder andere op onderzoek van Chris Kayes naar de dramatische gebeurtenissen op de Mount Everest in 1996, toen op één dag acht mensen overleden.

Een te grote focus op doelen:

  • is een vlucht voor onzekerheid;
  • leidt tot oneerlijkheid;
  • kan mindere prestaties tot gevolg hebben;
  • leidt tot onbedoelde gevolgen.

Juist succesvolle mensen hebben geen doel maar een richting en staan open voor verrassingen onderweg. Burkeman adviseert daarom beter na te denken welke onzekerheid je je kan veroorloven, creatiever te zijn met wat er voor je ligt, procesdoelen te stellen en ook dingen te doen als je er geen zin in hebt. Daarvoor hoef je echt niet supergemotiveerd en positief te zijn.

 

Site Footer

Sliding Sidebar