Mijn favoriete TED-talks

Elke keer als ik weinig tijd of inspiratie heb om te schrijven, deze zomer eerder regel dan uitzondering, ga ik op zoek naar een interessante TED-talk. Op TED.com staan honderden speeches over uiteenlopende onderwerpen. Ik vind het leuk om mensen bevlogen te horen praten over hun vakgebied en leer er altijd wat van. Vandaag een paar van mijn favoriete ‘talks’.

 

UitstelgedragUitstelgedrag en de aap in je hoofd
Geestige talk over een pijnlijk herkenbaar onderwerp: uitstelgedrag. Blogger Tim Urban vertelt in het filmpje met de titel ‘Inside the mind of a master procrastinator’ over de mechanismes die uitstelgedrag veroorzaken.

 

Why you will fail to have a great career
Geestige speech met een serieuze ondertoon door economieprofessor Larry Smith. Bottom-line: trek je intenties in twijfel en word je bewust van alle excuses om maar niet je passie te volgen.

 

The power of introverts
Minstens een derde van de mensen is introvert. Dat zijn diegenen die de voorkeur geven aan luisteren boven praten; die nieuwe dingen uitvinden en creëren, maar liever niet hun eigen ideeën pitchen. Susan Cain toont haarscherp de voordelen aan van stil zijn in een wereld vol lawaai.

 

InformatiebubbelBreek uit je informatiebubbel
Filosoof Michael Patrick Lynch zegt dat we niet alleen gepolariseerd zijn wat onze normen en waarden betreft, maar ook ten aanzien van de feiten. Internetalgoritmes geven ons meer informatie en vooral meer van wat we willen horen. De informatie reflecteert daarmee niet zozeer de realiteit, maar vooral onze realiteit.

 

Photo: Marla Aufmuth / TEDDe 12 waarheden van schrijfster Anne Lamott
Licht en diepzinnig tegelijk, deze talk van Anne Lamott over 12 waarheden die ze leerde van leven en schrijven. Van grappige dingen zoals ‘bijna alles werkt weer als je er even de stekker uit trekt’ en ‘chocolade met 75% cacao is geen echt eten’ tot de paradox van het leven en de schoonheid van de dood.

Site Footer

Sliding Sidebar