Curling ouders

Met het nieuwe schooljaar voor de deur is deze TED-talk van voormalig Stanford decaan Julie Lythcott-Haims een aanrader. In de VS doen ouders alles om hun kinderen op de juiste universiteit te krijgen. Kinderen worden opgevoed aan de hand van een checklist met schoolprestaties, sport en andere buitenschoolse activiteiten. Gevolg is dat kinderen al op jonge leeftijd druk ervaren en nauwelijks zelfredzaam zijn.

Curling ouders

Nou zal het in de VS wellicht een tandje ergens zijn dat in Nederland, maar ook wij voeden onze kinderen anders op dan onze ouders deden. In Denemarken hebben ze er zelfs een naam voor: ‘curling ouders’. Ouders die ervoor zorgen dat hun kinderen zo soepel mogelijk door het leven glijden.

Hoewel ik me verzet tegen het beeld dat geschetst wordt van millenials, denk ik dat we onze kinderen geen plezier doen door elke tegenslag of uitdaging uit de weg te ruimen. Volgens Lythcott-Haims helpen we onze kinderen zelfredzaam te worden, door ze de gevolgen van hun eigen acties te laten ontdekken. En hoe lastig ook, wij moeten meer loslaten en af en toe op onze handen zitten.

Site Footer

Sliding Sidebar