5x sport en prestatie

In deze blog een verzameling van vijf eerdere blogs over sport en prestatie. Over hoe je in die magische flow komt, wat je op mentaal gebied van de Navy SEALs kunt leren, dat talent niet alles is, hoe kinderen plezier in sport houden en dat leeftijd geen belemmering is om in beweging te komen en te blijven.

Flow!Flow
‘Flow’ of ‘The Zone’ is het magische moment dat je boven jezelf uitstijgt. De tijd lijkt te vertragen en al je zintuigen staan op scherp. Wie regelmatig in de flow verkeert, is productiever, creatiever en gelukkiger. Hoe bereik je flow? Door steeds beter te worden en jezelf te blijven uitdagen.

 

navy sealsWat we kunnen leren van de Navy SEALs
Flow bereik je bij een optimale balans tussen vaardigheden en uitdaging. Maar wat doe je als je over alle vaardigheden beschikt, maar de druk niet aan kunt? We kunnen veel leren van de technieken van de Navy SEALs. Deze Amerikaanse elitetroepen zijn niet alleen fysiek tegen elke uitdaging opgewassen. Ze moeten voorbereid zijn op situaties die ze nooit 100% kunnen simuleren: daadwerkelijke gevechtssituaties.

 

talentMisvattingen over talent
Een aantal jaren geleden onderzocht socioloog Daniel Chambliss wat maakt dat mensen ergens in excelleren. Dit blijkt niet het gevolg van aangeboren talent, maar van kwalitatieve differentiatie: niet meer, maar anders. Wanneer we denken dat de snelheid van Dafne Schippers en de stem van Beyonce alleen het gevolg zijn van talent, gaan we voorbij aan alles wat vooraf ging aan hun succes. Dat kan al op jonge leeftijd leiden tot de overtuiging dat talent, of het gebrek daaraan, bepalend is voor succes.

 

I love to see you play!
Ik geloof niet dat ‘talent’ bij jonge kinderen een garantie is voor een glanzende sportcarrière. Al op zeer jonge leeftijd te serieus met één sport bezig zijn, haalt het spelplezier uit de sport. Hierdoor haken veel zogenaamde talenten af zodra ze in de puberteit komen. John O’Sullivan van de organisatie ‘Changing the game’ legt in zijn TED-talk uit waarom in de VS zoveel kinderen voor hun dertiende stoppen met sport en wat ouders daaraan kunt doen.

 

Te oud?
Leeftijd is alleen maar een nummer en mag geen argument zijn om ergens maar niet meer aan te beginnen. Diana Nyad was op haar 64e de eerste persoon die erin slaagde van Cuba naar Florida te zwemmen. De omstandigheden zijn extreem zwaar: 100 mijl, 53 uur in de open oceaan, met haaien, giftige kwallen en onvoorspelbare stromingen. Na vier eerdere pogingen bewijst ze dat je nooit te oud bent om je dromen waar te maken.

Site Footer

Sliding Sidebar