Just do it

Toen ik gisteren aan het lezen was over ‘Meesterschap’ kwam ik bij het onderwerp ‘zoek weerstand en pijn op’ een verhaal over de negentiende-eeuwse dichter John Keats tegen. Keats was voorbestemd chirurg of apotheker te worden. Voor de oudste van vier weeskinderen zou een medisch beroep inkomenszekerheid met zich meebrengen. Keats gaat daarom op veertienjarige leeftijd van school en start zijn opleiding. Zijn liefde voor poëzie brengt hem echter in een tweestrijd. In zijn vrije tijd doet hij niks anders dan lezen en schrijven en zo besluit hij op zeker moment zijn leven te wijden aan de poëzie. Dit tot groot ongenoegen van zijn voogd. Omdat hij geen formele opleiding heeft in de literatuur besluit hij bij wijze van oefening binnen 7 maanden een gedicht van 4000 woorden te schrijven. Hij noemt dit een test van zijn ‘power of imagination’. Naarmate hij vordert krijgt hij een steeds grotere hekel aan zijn gedicht, maar hij weigert op te geven en weet zijn project op tijd af te ronden. Zijn gedicht wordt niet goed ontvangen door critici, die het amateuristisch vinden en er zijn gebrek aan opleiding in zien. Voor Keats ís het gedicht juist de opleiding.

Lessons learned

Zijn monsterproject levert Keats een aantal belangrijke lessen op:

  • Hij wordt niet meer met writer’s block geconfronteerd, omdat zijn project hem geleerd heeft elk obstakel uit de weg te ruimen.
  • Hij kan sneller, intensiever en meer gefocust schrijven.
  • Hij kan zijn gedichten sneller en beter reviseren.
  • Hij kan beter afstand nemen waardoor hij in staat is zijn werk objectiever te beoordelen.
  • Hij ontdekt dat tijdens het schrijven de beste ideeën ontstaan.
  • Hij ontwikkelt zijn eigen smaak en stijl.

Waarom ik dit allemaal opschrijf? Omdat mijn ‘project blog’ ook af en toe aanvoelt als een ‘blog’ aan mijn been. Ik vraag me regelmatig af waarom ik er ook alweer mee begonnen ben en ik ben nog niet eens halverwege. Maar als ik de lessons learned van Keats lees, herken ik wel wat. Ik kan steeds sneller schrijven, het lukt me beter om mijn interne criticus te negeren en ik ontdek al schrijvende wat mijn stijl is. Maar mijn belangrijkste ontdekking is dat tijdens het schrijven inderdaad nieuwe ideeën ontstaan. Dat had ik nooit geweten als ik voortijdig opgegeven had of niet begonnen was. Zoals schrijfster J.K. Rowling zegt: ‘Finish it anyway!‘. Mijn belangrijkste les is daarom: denk niet te lang na, maar begin en houd vol. Ideeën ontstaan in actie. Just do it.

Site Footer

Sliding Sidebar