Simpel: meer bewegen

De nieuwe beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad schrijven 2,5 uur matig intensieve beweging voor. Daarnaast wordt geadviseerd om 2x per week spierversterkende oefeningen te doen. Onderzoek heeft uitgewezen dat 55% van de Nederlandse bevolking deze richtlijn niet haalt. Dit percentage is gebaseerd op vragenlijsten; bij meting met activity trackers zal het er vermoedelijk iets gunstiger uitzien. Maar dan nog: 2,5 uur per week is ongeveer 20 minuten per dag. 20 minuten per dag komt neer op 2 kilometer wandelen (zo’n 3000 stappen) of een kilometer of 6 fietsen. Dat is voor iedereen haalbaar. Iedereen.

Dat veel Nederlanders te weinig bewegen heeft deels te maken met gemakzucht. Als het niet hoeft zijn we liever lui dan moe. Pizza bestellen in plaats van boodschappen doen en koken, de kinderen naar school brengen met de auto, etc. Toch denk ik dat de belangrijkste oorzaak van ons gebrek aan beweging is, dat we niet eens stilstaan bij een alternatief. Onze dagen verlopen voor een groot deel op de automatische piloot. Wanneer we ons bewust worden van onze dagelijkse patronen en deze hier en daar weten te doorbreken, hoeven we ons niet in het zweet te werken in de sportschool om aan die 2,5 uur te komen.

Hoe kom je aan 20 minuten per dag?

Verspreid over de dag 20 minuten matig intensief bewegen is niet veel. Met een paar aanpassingen in je gedragspatroon sprokkel je die minuten zo bij elkaar.

  • Meten = weten. Een groot deel van je ‘verplaatsingen’ doe je vermoedelijk op de automatische piloot. Superefficiënt qua tijd en hersencapaciteit; niet erg effectief qua beweging. Om meer inzicht te krijgen in je bewegingspatroon kun je een stappenteller gebruiken. Of maak een overzicht van al je verplaatsingen, fysiek en gemotoriseerd, en schat in hoeveel stappen/fietsminuten je maakt op een normale werkdag.
  • Bekijk waar je een klein beetje beweging toe kunt voegen. Eén etage of tramhalte eerder uitstappen, de auto iets verder weg parkeren, één keer in de week met de fiets naar het werk, thuis een keer extra de trap op, lopend naar de supermarkt. Zo sprokkel je met weinig moeite 20 minuten matig intensief bewegen bij elkaar.
  • Een activity tracker, tegenwoordig voor relatief weinig geld verkrijgbaar, kan het je extra makkelijk maken. Je ziet meteen wat je doet en het stimuleert om de norm te halen. Je kunt zelfs een competitief element toevoegen (of een vorm van verantwoording) door met vrienden of collega’s een groep te vormen in de bijbehorende app.
  • Wanneer je je 30 dagen lang bewust bent van je automatismen en er wat extra beweging aan toevoegt, leg je de basis voor een nieuw patroon. Na een tijdje is dit nieuwe patroon geautomatiseerd en ben je er geen tijd of hersencapaciteit meer aan kwijt.

Dit zijn allemaal kleine veranderingen die nauwelijks tijd of moeite kosten. Bewegen is goed, méér bewegen is beter, zegt de Gezondheidsraad echter. Wil je daarom substantiële verandering in je bewegingspatroon, dan zal je ook ingrijpendere keuzes moeten maken. Met het OV in plaats van de auto (beweging tijdens voor- en natransport), met de fiets naar het werk, een hond nemen, elke dag lunchwandelen,… of toch maar een abonnement op de sportschool.

Site Footer

Sliding Sidebar