Bitcoin?

De laatste tijd raak ik steeds meer geïnteresseerd in de toekomst van werk. Computers zullen in de nabije toekomst een groot deel van onze standaard taken kunnen overnemen. Werk verdwijnt of verandert drastisch, nieuwe bedrijfsmodelen zetten sectoren op de kop. Al lezend loop je vanzelf tegen Bitcoin en Blockchain (de technologie waar Bitcoin op gebouwd) aan. Bitcoin kende ik als schimmig online ruilmiddel, van Blockchain had ik nog nooit gehoord. Het gebruik van deze technologie, ooit het domein van cypherpunks en libertijnen, neemt echter toe. Tijd om er meer over te leren.

Vanavond heb ik daarom de documentaire ‘Banking on Bitcoin’ op Netflix gekeken. Eerder zag ik al een toelichting van Blockchain op de website van Goldman Sachs. Technologisch begrijp ik het nog wel een beetje, maar als iemand die nog op de ouderwetse manier AO (Administratieve Organisatie) geleerd heeft, vind ik het heel lastig om me er een voorstelling van te maken. De andere bedrijfseconoom in dit huis heeft er gelukkig ook moeite mee.

Maar is het onbetrouwbaar als je het niet snapt? Estland, dat in Europa voorop loopt in de digitale revolutie, gebruikt Blockchain voor de vastlegging van alle digitale informatie van haar inwoners. Zo is het in ons land verfoeide elektronisch patiëntendossier daar niet opgeslagen bij één instantie, maar in duizenden databases die met elkaar communiceren. Veilig? Blijkbaar wel. Blockchain is een serieuze technologie die de wereld razendsnel verandert. Ik vind het fascinerend.

Site Footer

Sliding Sidebar