6 blog posts over stress

De vakantie is voorbij, de zomer loopt ten einde. De NS waarschuwt voor volle treinen in september, terwijl met de eerste herfstige buien ook de wegen weer vast zullen lopen. September (in Engeland ‘Stresstember genoemd) is een van de meest stressvolle maanden, waarin de druk snel oploopt als we ons in het ritme van school en werk moeten voegen. Daarom 6 blog posts over stress.

stressStress onder jongeren: alweer schuld van de ouders?
Uit onderzoek blijkt dat driekwart van de mensen tussen 18 en 34 jaar overweegt om naar een psycholoog of coach te gaan. Stress en burnout bij millenials is een maatschappelijk probleem dat maatschappelijk opgelost moet worden.

 

StressHet effect van stress op ons immuunsysteem
Hoewel we een bepaalde mate van stress nodig hebben om bijvoorbeeld informatie op te slaan, is langdurig veel stress bijzonder slecht. Het immuunsysteem raakt dan uitgeput en het veroudert, waardoor we gevoeliger zijn voor depressies en ouderdomsziektes.

 

ademhalingBeter ademen, meer energie
De impact van een goede ademhaling is groot, niet alleen tijdens het bewegen, maar vooral ook in rust. Zeker bij mensen die last hebben van stress, zorgt de snelle ademhaling voor een gejaagder gevoel en nog minder energie.

 

runningtherapieRunningtherapie
Runningtherapie is het therapeutisch inzetten van de ‘rustige duurloop’ ten behoeve van mensen met een depressie of andere psychische klachten. Het wordt niet alleen ingezet bij behandeling van stressgerelateerde klachten, maar ook preventief om de kans op burnout te verkleinen.

 

stressGoede stress
Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat het niet zozeer de stress zelf is die tot problemen leidt, maar de stress om de stress. Iedereen heeft last van stress, maar wie stress kan zien als iets dat helpt, ervaart minder angst. Psychologe Kelly McGonigal hield een TED talk over hoe we een gezondere kijk op stress krijgen: door er niet bang voor te zijn.

 

gelukEen beter soort geluk
Dat geluk, of het gebrek daaraan, van invloed is op onze gezondheid is al langer bekend. Of alle soorten geluk en blijdschap hier evenveel aan bijdragen is de vraag. Hedonisme levert ons weliswaar blijdschap, maar het is juist het proces van het goede doen (‘eudaimonia’) dat gezondheidswinst oplevert.

Site Footer

Sliding Sidebar