NLP

In het kader van nieuwe dingen ontdekken en levenslang leren, heb ik besloten om nog maar wat extra hooi op mijn vork te prikken. Morgen start ik met de cursus NLP Practioner. Omdat ik denk dat het me kan helpen bij mijn werk als coach. Neuro Linguïstisch Programmeren kwam zijdelings aan bod tijdens mijn coaching opleiding en wekte mijn interesse genoeg om er meer van te willen weten.

nlpOp de site van Mindacademy staat de volgende definitie van NLP:
De term Neuro Linguïstisch Programmeren, tegenwoordig beter bekend als NLP, staat voor hoe wij de wereld om ons heen waarnemen en hoe wij daarop volgens reageren. Neuro verwijst naar de interactie tussen de zintuigelijke waarnemingen (zintuigen) en ons neurale systeem (centrale zenuwstelsel en de mind). Linguïstisch verwijst naar de taal en andere non-verbale communicatie systemen die wij gebruiken om onze denkpatronen (onze gedachten en onze werkelijkheid) betekenis te geven. Programmeren verwijst naar het ontdekken van onze automatische denk- en gedragspatronen en het vermogen om ze te veranderen.

Vaag maar intrigerend. Het heeft ook iets geheimzinnigs; mensen die de opleiding hebben gedaan zijn zó enthousiast dat het bijna verdacht is. Om nog maar te zwijgen van NLP-goeroes als Emile -Tsjakka- Ratelband of Tony Robbins en hun boodschap dat je met de juiste mindset álles kan bereiken.

Het viel bij de informatieavond overigens erg mee. De trainers waren normaal (maar enthousiast) en de aanstaande studenten ook. Het was bovendien een gemêleerd gezelschap.  Jong, oud, man, vrouw, van havenarbeider (het is in Rotterdam) tot hoger manager. Vooral dat aspect trok me over de streep. Bij de coaching opleiding trof ik vooral gelijkgestemden met dezelfde achtergrond en ambitie. Maar juist bij dit soort trainingen leer je het meest wanneer mensen die totaal verschillend zijn elkaar de spiegel voorhouden. Dat leek me erg zinvol en leuk. Nu het bijna zover is zie ik er wel een beetje tegenop. Alwéér aan mezelf werken, 3 dagen lang. En dat 5 keer tot begin 2018. Het is net als met de marathon, plannen makend op de bank lijkt het altijd leuk en makkelijk.

We gaan het zien, morgen meer.

Site Footer

Sliding Sidebar