5 voor het Nederlands Elftal

Vanavond viel er (om met Louis van Gaal te spreken) eindelijk weer te JUICHEN. Om nou te zeggen dat het Nederlands Elftal zich aan de eigen haren uit het moeras heeft weten te trekken is wat overdreven. Toch is het knap dat ze na die enorme nederlaag van afgelopen donderdag (en de daaropvolgende commentaren van 16 miljoen bondscoaches), de kopjes niet hebben laten hangen. Het voetbal was niet-om-áán-te-gluren, maar het is het resultaat dat telt.

Daarom 5 blogs voor het Nederlands Elftal en álle bondscoaches.

mentale veerkracht10 aspecten van mentale veerkracht
Mentale veerkracht heb je nodig om met verandering en tegenslag om te kunnen gaan. Het helpt je in controle te komen over de aspecten waar je invloed op hebt en los te laten wat je niet kunt beïnvloeden. Mentale veerkracht kweek je door er bewust aan te werken.

 

motivatieMotivatiedipje
Hoe zorg je dat je gecommitteerd blijft aan je doel, wanneer je last hebt van een gebrek aan motivatie? Zolang je doel als een optie voelt, vraagt dat veel van je wilskracht en uithoudingsvermogen en is de kans dat je onderweg strandt veel groter. Het is vaak effectiever als je werkt vanuit urgentie.

 

lichaamstaalLichaamstaal
Amy Cuddy vertelt in haar TED-talk dat je met je lichaamshouding niet alleen het oordeel van een ander beïnvloedt, maar ook dat van jezelf. Wanneer je een krachtige houding aanneemt, voel je je krachtiger. Als je een lach op je gezicht tovert, dan voel je je vrolijker. En als je jezelf kleiner maakt, voel je je ook hulpelozer.

 

feedbackCadeautje! Feedback
Negatieve feedback. Lastig om te geven en zo mogelijk nog lastiger om te ontvangen. Feedback gaat over de effectiviteit van je gedrag en geeft je de kans om je functioneren te verbeteren. Je krijgt inzicht in je blinde vlek als je gewezen wordt op gedrag waar je je niet van bewust bent. Toch kan negatieve feedback voelen als een aanval op de persoon.

 

langs de lijnLangs de lijn
Bevindt het voetbal zich in een crisis? Dat zou je niet zeggen als je op zaterdagochtend langs de lijn staat. De spelers van de toekomst staan al op de velden. Ze leren voetballen, samenwerken, volhouden en plezier maken. Wat zeggen we tegen onze achtjarige over deze ‘crisis in het voetbal’? En kunnen we er zelf, behalve commentaar leveren, iets aan doen?

 

Hup Holland, op naar Wit-Rusland!

Site Footer

Sliding Sidebar