Familiegeschiedenis

“Op wie lijk ik het meest, op mijn vader of op mijn moeder? Van wie heb ik mijn markante eigenschappen gekregen? Niet alleen van mijn ouders. Nee, ook zij hebben hun pakketje meegekregen van hun ouder en zij weer van hun ouders, enzovoort.” Dat schrijft mijn tante Maria op de omslag van het boek over de voorouders van mijn opa en oma. Het is al het derde boek over de familie, maar dit boek gaat terug tot de 17e eeuw. Hoe langer geleden, hoe meer het tot de verbeelding spreekt. In de lijn zitten tussen de eenvoudige eerzame boeren ook verarmde adel, Spaanse schurken en een heuse heilige.

Ik vind het ontzettend waardevol dat mijn tante (naast andere familieleden die óók al schreven over de familie; we schrijven wat af met zijn allen) de tijd heeft genomen voor deze enorme speurtocht. Niet alleen omdat het interessant is en zorgt voor extra gespreksstof onder de nazaten, maar vooral omdat je meer te weten komt over jezelf als je weet waar je vandaan komt. Ingrijpende gebeurtenissen werken vaak meerdere generaties door. Een familiegeheim, een onbesproken tragedie of een stil verdriet worden niet in woorden, maar in waarden en overtuigingen doorgegeven. Zoals mijn tante schrijft: iedereen krijgt zijn pakketje mee en geeft dat weer door. De deugden van de zeventiende-eeuwse Joanna Baptista en de streken van Don Gabriel zullen geen onderdeel meer zijn van het pakket. Ze geven wel kleur aan de geschiedenis waar wij nu ook onze verhalen aan toe mogen voegen.

Site Footer

Sliding Sidebar