Monday, Monday

monday bluesIk heb een haat-liefdeverhouding met maandagen. De start van de werkweek zet de toon voor de rest van de dagen. Soms is die start goed, maar vaak loop ik al tegen de lunch achter op mijn zelfopgelegde planning. Vandaag is zo’n maandag die niet helemaal soepel verloopt. Een maandag die begint met een matig humeur dat in de loop van de dag slechter wordt. Zo’n dag dat ik alleen maar zie wat er allemaal nog niet is gebeurd. Zo’n dag dat het begint te regenen als ik besluit om dan maar te gaan hardlopen. Zo’n dag dus. Gelukkig brengt elk nadeel een voordeel met zich mee: een geschikt blogonderwerp.

Tips voor moeilijke maandagen

Het internet staat vol met artikelen over maandagen en een ervan sprak meteen aan. ‘Happiness-expert’ Gretchen Rubin adviseert om me meer bewust te zijn van mijn ritme en uit te vinden waarom de ene maandag beter is dan de andere. Ze geeft een aantal tips om de ‘Monday morning mood’ (die evengoed op andere dagen van toepassing kan zijn) te voorkomen.

  • Laat je niet overvallen door werkhectiek, maar neem de tijd om in het ritme te komen. Vaak wordt geadviseerd om de dag te starten met het tackelen van een lastig probleem (‘een kikker eten’). Als dat van je bord is geeft dat een opgeruimd gevoel en is de rest van de dag een eitje. Dit is wat ik vaak probeer te doen, maar wat me halverwege de maandag ook de nodige frustratie oplevert. In plaats daarvan kun je jezelf ook toestaan om op maandagochtend het ‘echte werk’ te vermijden en te beginnen met mail, vakliteratuur en kleine actiepuntjes.
  • Zorg dat je op maandag ook iets hebt om naar uit te kijken. Het vooruitzicht van koffie met een collega, sporten tijdens de lunch, of een halfuurtje dagdromen geeft de maandag kleur.
  • Laat je niet overvallen door andermans prioriteiten. Begin je dag met wat voor jou prioriteit heeft en voorkom dat je al op maandagochtend achter de feiten aanloopt. Soms lijken dingen urgent die dat niet persé zijn.
  • Haal zoveel mogelijk uit de ochtend. Dit is een lastige, want hoewel de ochtend zich het best leent voor denkwerk, beschik je op dat tijdstip ook nog over de wilskracht om knagende taken weg te werken. Ik ben er nog niet uit wat het best werkt voor mij. Vandaag heb ik wat taken weggewerkt, waardoor ik mezelf nu niet meer tot het cognitief meer uitdagende werk kan brengen.
  • Schuif in je schema. Zeker als je op vrijdag besluit ‘dat maandag vroeg genoeg is’, loont het de moeite om te kijken of het ook dinsdag of woensdag kan zijn. Als je het werk als een bulldozer voor je uitschuift zonder te kijken wat echt urgentie heeft, start je de maandag meteen met een achterstand.
  • Bedenk een ritueel waardoor de maandagen iets plezieriger zijn. Mijn oude baas begon elke week met een kop koffie bij het secretariaat. Collega’s druppelden binnen, namen kort het weekend door en gingen daarna aan de slag. Simpel en effectief.
  • Go with the flow. Accepteer dat je maandag er niet uit zal zien als je voor ogen hebt. Deze is voor mij misschien wel het lastigst. Zeker als ik thuis aan het werk ben en niet in een ritme gedwongen word, wil ik zoveel mogelijk uit mijn dag halen. Afwijken van mijn planning, of zelfs als een rondje hardlopen of boodschappen doen onderdeel is van de planning, voelt als spijbelen. Een overblijfsel uit mijn tijd in loondienst.

Voor mij zit het verschil tussen een ‘top’ en ‘meh’ maandag in het accepteren dat een maandag soms anders loopt dan gepland. Zoals vandaag. Het zij zo.

Site Footer

Sliding Sidebar