Ingewikkeld vraagstuk? Teken het

TekenenIk ben begonnen met een teken- en schildercursus om mijn visuele kant meer te prikkelen. Als tegenhanger voor al die woorden die dagelijks hun weg naar dit blog vinden. Ik leer beter kijken, terwijl ik wat ik zie niet met taal hoef te verklaren. Het enige wat ik doe is het potlood op het papier zetten en beginnen. Ik probeer te kijken zoals mijn kinderen kijken wanneer we in een museum zijn. In plaats van analyseren wat de kunstenaar deed, dacht en bedoelde zien ze, niet gehinderd door voorkennis, kleur, formaat, materiaal en onderwerp.

Ik denk dat tekenen kan helpen om los te komen van onze ‘voorkennis’. Tom Wujec heeft daarvoor een heel aardige methode: hij vraagt mensen het roosteren van een boterham te tekenen. Hiermee wordt heel snel duidelijk hoe verschillend mensen tegen dit simpele proces aankijken. Door iedereen te laten tekenen, kan een complex vraagstuk vereenvoudigd worden. De stappen en verbanden worden duidelijk, terwijl mensen loskomen van hun eenzijdige kijk. Het proberen waard denk ik!

Site Footer

Sliding Sidebar