Beperkende overtuigingen

Ook bij de cursus NLP wordt weer volop aan de beperkende overtuigingen gesleuteld. Treurig maar troostend: iedereen heeft ze. Bemoedigend: als je ze eenmaal kent, kun je ze vervangen door bekrachtigende overtuigingen. Bij de training werd de beperkende overtuiging als tafelblad voorgesteld en alle ervaringen die deze overtuiging bevestigen als tafelpoten. Door de poten (die we een heel mensenleven zorgvuldig verzameld hebben) een voor een af te zagen, heeft het blad geen steun meer. Wanneer tegelijkertijd nieuwe poten worden gezocht voor de bekrachtigende overtuiging, komt die steeds steviger te staan.

Eerder schreef ik vier blogs over irrationele overtuigingen. Hieronder alle vier nog een keer bij elkaar.

irrationele gedachtenIrrationele gedachten
Irrationele gedachten, we hebben er allemaal wel eens last van. Ze kunnen ons functioneren behoorlijk hinderen. Het is doorgaans niet de situatie die ons een vervelend gevoel bezorgt, maar de manier waarop we naar de situatie kijken.

 

goedkeuringIrrationele overtuiging #1: goedkeuring
#must 1 is: ik moet alles goed doen en daarmee de goedkeuring van anderen krijgen, anders ben ik niks waard. Je baseert je eigenwaarde op prestaties en populariteit. Als je afhankelijk bent van de goedkeuring van anderen, kun je jezelf moeilijk accepteren zoals je bent.

 

Irrationele overtuigingIrrationele overtuiging #2: andere mensen
De tweede overkoepelende ‘must’ uit de Rationeel Emotieve Therapie van Albert Ellis is: andere mensen moeten ‘het goede doen’. Hierbij gaan we ervan uit dat onze visie op de wereld de juiste is en alles wat daarvan afwijkt slechts een mening.

 

tegenslagIrrationele overtuiging #3: tegenslag
De derde overkoepelende ‘must’ is: het leven moet makkelijk zijn, zonder ongemak of gedoe. Vanuit deze irrationele overtuiging vinden we dat we recht hebben op een probleemloos leven. Omgaan met onzekerheden vinden we lastig en tegenslag is oneerlijk.

Site Footer

Sliding Sidebar