Over stress gesproken

Het volgende filmpje geeft kort en duidelijk weer wat chronische stress met je lichaam doet. Meer nog dan een emotie, is stress een diepgewortelde fysieke reactie die zich manifesteert in het hele lichaam. Een opperste staat van paraatheid die op de juiste momenten effectief is, maar op den duur schadelijk is voor je organen en cellen.

Maar wat kan je doen aan chronische stress? Natuurlijk kun je proberen de bron van de stress aan te pakken. Er zullen zich echter altijd situaties voor blijven doen waarbij de stress oploopt. Accepteer dit en realiseer je dat stress soms buitengewoon nuttig kan zijn. Zo adviseert psychologe Kelly McGonigal een gezondere kijk op stress te ontwikkelen, in plaats van stress koste wat kost te vermijden.

En wat doe je met het gestreste lichaam? Het lijkt erop dat veel van de lichamelijke schade die door stress wordt veroorzaakt, gekeerd kan worden. Een paar keer per week laagdrempelig bewegen, bijvoorbeeld hardlopen op ‘praattempo’, helpt. Daar komt bij dat hardlopen geen ruimte laat voor piekeren. De progressie over de weken heen geeft bovendien een mentale boost.

Kortom: stress omarmen, maar chronische stress bestrijden.

Site Footer

Sliding Sidebar