Een werkweek van vier dagen

Een artikel in The Guardian met de titel ‘We should all be working a four-day week. Here’s why‘. Het AD haalde de belangrijkste punten uit het pleidooi.

  • We werken te hard. Lange werkweken zijn minder effectief en bovendien ongezond. Het is daarom niet alleen slecht voor werknemers, maar ook voor werkgevers, die te maken krijgen met productiviteitsverlies en uitval.
  • Tegenover mensen die teveel uren maken, staan mensen die meer zouden willen werken. De invoering van een vierdaagse werkweek kan leiden tot een betere verdeling van uren.
  • Een dag minder werken is beter voor het milieu. Wie meer vrije tijd heeft maakt minder gemakskeuzes: geen voorverpakt eten, met de fiets in plaats van de auto, etc.
  • Een vierdaagse werkweek zou kunnen leiden tot een gelijkere verdeling van zorgtaken en een grotere arbeidsdeelname van vrouwen.
  • Minder werken is uiteindelijk gewoon goed voor mensen. Door een evenwichtige werk-privé balans, voldoende afstand en meer ontspanning functioneren we zowel thuis als op de werkvloer beter.

Het lijkt zo mooi, maar het zal nog lastig worden. Met de aantrekkende economie zullen maar heel weinig werkgevers warmlopen voor dit idee. Ik denk bovendien dat bij de drukke werknemer het zweet uitbreekt van het idee nog minder tijd te hebben. Misschien juist daarom goed om de mogelijkheden van een kortere werkweek op de agenda te zetten.

dilbert werk

Site Footer

Sliding Sidebar