Miscommunicatie

Ik krijg steeds weer bevestigd dat alles, echt alles communicatie is. Ik twijfelde over mijn huidige klus, omdat deze zo ver weg leek te liggen van mijn andere activiteiten. Maar ook bij deze opdracht blijkt communicatie de belangrijkste component.

Meestal is het niet het gebrek aan, maar de perceptie van de communicatie die voor misverstanden zorgt. Maar wat kun je zelf doen om miscommunicatie te verminderen?

  • Realiseer je dat passief horen en actief luisteren niet hetzelfde zijn. Wees actief betrokken bij de verbale én non-verbale feedback van anderen en pas je boodschap daarop aan.
  • Luister met je ogen, oren en buik; communicatie is meer dan alleen woorden.
  • Neem de tijd om te begrijpen, terwijl je probeert begrepen te worden. In het heetst van de strijd vergeet je al snel dat communicatie twee kanten op gaat. Sta open voor wat de ander wil zeggen.
  • Wees je bewust van de filters waarmee je communicatie interpreteert. Je ervaring, cultuur,  familie en omgeving beïnvloeden je kijk op de wereld. Jouw perceptie is niet de objectieve werkelijkheid. Zoals David Foster Wallace al zei: “This is water”.

 

Site Footer

Sliding Sidebar