Vormgeven aan 2018

Meer willen, minder moeten’, dat is mijn thema voor 2018. Een mooi statement, maar op wat voor manier kan ik daar vorm aan geven? Hoe je het jaar begint zet de toon voor de rest van het jaar, schreef ik gisteren. En dus besloot ik vandaag maar eens te investeren in een paar uur zelfcoaching. Hoe zag dat eruit?

Mindmap

Ik maakte eerst een uitgebreide mindmap van alles wat mij bezighoudt. Daarin stonden niet alleen mijn eigen activiteiten op het gebied van werk, opleiding en hobby’s, maar ook alles rond huishouden en gezin, sociale relaties en gezondheid. Een speciale tak die ik als eerste uitwerkte waren ergernissen. Dat kwam omdat ik, alle goede voornemens ten spijt, al voor 9 uur ’s ochtends last had van rommel in mijn agenda, rommel in huis en rommel op straat. Zo ontdekte ik meteen dat er een groot verschil zit tussen daadwerkelijk tijdsbeslag en mentaal tijdsbeslag. Veel dingen kosten weinig tijd, maar veel energie.

Toen mijn mindmap goed op papier stond, gaf ik de verschillende lijnen een kleur:

  • Paars voor dingen die er nou eenmaal bij horen, zoals huishoudelijk taken of de sportactiviteiten van de kinderen. Hoe meer die activiteiten volgens een vast patroon verlopen, hoe minder ik erover na hoef te denken en hoe minder mentale energie ze kosten.
  • Groen voor dingen die ik belangrijk vind en waar ik bewust tijd voor wil maken. Als ik niet oppas zijn Marc, ons gezin, familie en vrienden of gezondheid het sluitstuk in plaats van het uitgangspunt van mijn leven.
  • Rood voor de dingen waar ik een punt achter wil zetten, of die ik moet afronden. Eerdergenoemde ergernissen bijvoorbeeld.
  • Blauw voor zelfontplooiing en alles waarvoor ik de afgelopen 2 jaar qua werk en opleiding de basis heb gelegd.

En dan waren er nog 2 aparte categorieën voor de uitvoering van knagende taken:

  • Geel voor dingen die ik niet alleen wil doen, zoals nadenken over en uitvoeren van huishoudelijke klussen, of de ‘kinderlogistiek’ rond school en clubjes.
  • Roze voor de dingen die ik juist wel alleen doe, omdat afstemmen meer tijd kost dan zelf regelen en er anders dingen tussen wal en schip raken. Kinderfeestjes, opvang en contact met school bijvoorbeeld.

Met mijn uitgebreide en kleurige mindmap voor me, probeerde ik vervolgens de verschillende onderwerpen in een coaching wiel of levenswiel te plotten. Maar daarover morgen meer.

coaching wiel

Site Footer

Sliding Sidebar