Meer balans in werk en leven

Weer opstartend na de feestdagen, breekt voor velen het moment van de waarheid aan: het goede voornemen om werk en leven in balans te brengen ook daadwerkelijk uitvoeren. Dat gaat deze week waarschijnlijk nog aardig: het is rustig op het werk, er staan minder files en sport en school zijn nog niet begonnen. Maar net als dat ‘Stresstember‘ de meest stressvolle maand is na de zomervakantie, moeten we in januari inhalen wat door de decemberdrukte is blijven liggen. En dan is januari ook nog de meest deprimerende maand met op maandag 15 januari ‘Blue Monday’ als dieptepunt. Wie niet oppast heeft zijn goede voornemens al verbroken nog voor hij begonnen is.

Nee, dan de Denen. Die hebben de beste werk-leven balans ter wereld. Dat is in de eerste plaats iets wat in de Deense cultuur zit ingebakken en uitgebreid gefaciliteerd wordt door bedrijfsleven en overheid. Kopiëren naar een ander land is niet zomaar mogelijk. Wie zijn eigen werk-leven balans wil verbeteren kan er echter wel degelijk iets van opsteken. Dat was ook precies wat wij na twee jaar Denemarken mee terug namen naar Nederland: een andere kijk op de plek die werk inneemt in ons leven.

Drie waarden m.b.t. werk

Welke waarden houden de Denen erop na die maken dat hun werk-leven balans, hun productiviteit en mate van geluk bij de hoogste van de wereld horen?

  1. Werkgevers vertrouwen erop dat medewerkers hun werk doen. Medewerkers hebben eigen verantwoordelijkheid om te leveren wat van hen verwacht wordt. Als het werk af is en níet als de tijd erop zit, gaan ze naar huis. Zonder dat iemand om 15.30u vraagt of ze ‘een middagje vrij hebben’.
  2. Familie staat te allen tijde centraal. Het is totaal geaccepteerd en wordt zelfs aangemoedigd dat werknemers de prioriteit bij hun gezin leggen. Dat geldt voor vrouwen en mannen.
  3. Denen realiseren zich dat werk en vrije tijd bij elkaar horen. Een ‘all work and no play’ attitude leidt tot stress, gezondheidsproblemen en minder productiviteit. Dat geldt voor zowel CEO als de werkvloer.

Toegegeven, in veel organisaties is het moeilijk hogerop te komen met bovenstaande werkethiek. Zeker als het management de tegenovergestelde waarden uitstraalt. Maar dan is het de vraag wat belangrijker is: werk of leven.

Site Footer

Sliding Sidebar