Donut

Het nieuwste buzzword onder economen en politici is de ‘donut economie’. Geestelijk moeder Kate Raworth trekt volle zalen met haar economische theorie, waarin de focus niet ligt op ongebreidelde economische groei, maar op balans. Haar model ziet eruit als een donut, die bestaat uit alle aspecten die van belang zijn voor de samenleving, zoals energie, water, gezondheid en onderwijs, maar ook vervuiling en klimaatverandering. De binnenste ring van de donut is het sociale minimum. Vallen we in het gat van de donut, dan zijn er tekorten. De buitenste ring is de ecologische grens. Komen we daarbuiten, dan putten we de aarde uit.

Als econoom vind ik Raworths theorie buitengewoon interessant en kan ik zonder meer achter haar constatering staan dat economische groei, alleen maar om de groei, niet duurzaam is. Ik kan alleen nog niet zien hoe deze theorie praktijk gaat worden. Ik ga er snel meer over lezen. #Huiswerk.

Site Footer

Sliding Sidebar