Pomodoro techniek (2)

Een paar weken geleden schreef ik over de Pomodoro techniek. In de basis een simpele manier om gedurende 25 minuten je concentratie vast te houden. Je zet een kookwekker of je telefoon op 25 minuten en richt je op één taak. Als de tijd voorbij is mag je pas weer aan andere dingen denken. Het is lastig om in die 25 minuten niet afgeleid te raken, maar het is ook lastig om na die tijd te stoppen als je in een flow zit. Hoe simpel ook, het is mij nog niet goed gelukt de Pomodoro techniek succesvol toe te passen. Tot vandaag.

Opeens realiseerde ik me dat een pomodoro niet alleen een hulpmiddel is om me op één ding te concentreren. Het is ook een tijdseenheid waarbinnen ik iets gedaan kan krijgen. En daarmee is het voor mij ook een tool om een dag iets efficiënter in te delen. Meestal verdeel ik mijn dag in grotere blokken, maar vaak raak ik afgeleid of kom ik niet uit met mijn tijd. De grote blokken laten ook te weinig ruimte voor wat zich aandient; pomodoro’s zijn makkelijker te verschuiven. De pomodoro’s geven me een beter gevoel voor tijd en wat ik binnen die tijd kan doen. Want in een klein half uur kan eigenlijk best veel. Opeens zie ik mogelijkheden om nog snel wat te schrijven of een paar bladzijden te lezen. Zoals nu. Ik moet om 18.15u de deur uit en normaalgesproken ben ik dan al een half uur van tevoren, of meer, bezig met de deur uit gaan. Nu heb ik een pomodoro gepland en kan ik schrijven tot de timer gaat. Een beetje onrustig word ik er wel van, maar in de tussentijd heb ik toch maar mooi geschreven. Ik kan dus met een opgeruimd gevoel op pad.

Site Footer

Sliding Sidebar