Gezond oud (2)

Er worden boeken over volgeschreven: wie 100 wil worden moet veel doen maar ook heel veel laten. Als je alle adviezen zou opvolgen is 100 worden een dagtaak. Soms is het ook fijn om het nuchtere advies te horen van iemand die daadwerkelijk 100 is geworden.

De Japanse arts Shigeaki Hinohara werd 105 en zijn advies voor gezond oud worden was:

  • Blijf zo lang mogelijk werken en actief bijdragen (Hinohara werkte tot een paar weken voor zijn overlijden op 105-jarige leeftijd).
  • Pas op voor overgewicht, consumeer met mate en eet niet teveel vlees.
  • Maak je niet teveel zorgen over goed eten of voldoende slapen, maar maak plezier.
  • Deel je kennis en lever een maatschappelijke bijdrage.
  • Hecht niet teveel waarde aan materieel bezit, je kan het toch niet met je meenemen.
  • Neem de trap en draag je eigen spullen.

Dit lijkt overeen te komen met de leefwijze van de bewoners van de zogenaamde blauwe zones. Wereldwijd zijn vijf van deze zones geïdentificeerd waar mensen significant ouder worden dan elders op de wereld. Dan Buettner, die de blue zones onderzocht voor National Geographic ontdekte een aantal dingen die de bewoners van deze zones gemeen hebben. Ze maken onderdeel uit van een gemeenschap, dragen bij, familie is belangrijk, beweging is onderdeel van het dagelijks leven en vlees en alcohol worden met mate genuttigd.

Je zou het kunnen samenvatten als balans, ‘alles met mate’ of het typisch Nederlandse ‘doe maar normaal, dan doe je gek genoeg’. Regelmatig bewegen, meer groente minder vlees, voldoende slaap en een actief betrokken leven. That’s it. Lekker in je vel zitten en vooral geen stress over wat wel en niet mag, want daar wordt niemand 100 mee.

 

 

Site Footer

Sliding Sidebar