Balans

De basis van boekhouden is balans: wat binnenkomt moet in evenwicht zijn met wat eruit gaat. Je kan weliswaar tijdelijk meer uitgeven dan je verdient, maar wie dat structureel doet loopt op zeker moment tegen een lege spaarrekening of een kredietlimiet aan. Wie financiële zorgen wil vermijden zorgt dus voor een toekomstbestendige balans tussen inkomsten en uitgaven.

Balans

Als je zoals ik bent opgeleid als beancounter, dan zie je dat niet alleen geld maar bijna alles in het leven een debet- en een creditzijde heeft. Zo ook je energie. Wie lekker in zijn vel wil zitten zorgt voor een gezonde balans tussen wat energie kost en wat energie oplevert. Dat heeft weinig te maken met de kilojoules die je inneemt of verbrandt, maar met fysiek, mentaal, emotioneel, rationeel en spiritueel evenwicht.

Alles wat je doet geeft én kost energie. Een drukke dag op het werk geeft voldoening, maar ’s avonds merk je hoeveel energie het je gekost heeft. Een uur sporten kan je flink uitputten, maar vlak erna heb je alweer energie voor tien. Of het per saldo kost of oplevert verschilt van persoon tot persoon. Een twintiger en een veertiger krijgen evenveel energie van carnaval, maar de veertiger heeft veel meer tijd nodig om ervan bij te komen. Evenzo duurt het bij iemand met een slechte conditie langer om zich weer fris te voelen na een intensieve training.

Sparen of interen

Net als bij je financiële middelen, is het mogelijk je energieniveau te vergroten of er juist op in te teren. Om duurzaam meer energie te krijgen kun je met een schuin oog kijken naar de bewoners van de blue zones. Door regelmatig bewegen, gezond eten, voldoende slaap en ontspanning, zingeving en sociale contacten voel je je energieker. En als je je energieker voelt, onderneem je dingen waar je nóg meer energie van krijgt. Andersom leiden een zittend leven, stress, te weinig slaap, slechte voeding en een leven dat zich meer online dat offline afspeelt tot een lager energieniveau. Als deze levensstijl structureel wordt, teer je steeds verder in op je energieniveau en kun je zelfs last krijgen van een burnout.

Voor iedereen is het dus goed om af en toe ‘de balans op te maken’. Hoe ziet de debetzijde eruit; waar komt je energie vandaan? En hoe ziet je creditzijde eruit; waar gaat je energie naartoe? En blijft er onder de streep iets over, of teer je langzaam in op je reserves?

Debetzijde stutten

Zelf heb ik deze maanden last van het gebrek aan licht. Daar kan ik moe van worden en een beetje somber. Dat leidt weer tot slechter eten, meer snoepen, nergens zin in hebben, zelfmedelijden en een algeheel gebrek aan inspiratie. Ik heb dat jaren als een gegeven beschouwd; zodra de dagen langer werden ging het vanzelf weer beter. Sinds kort probeer ik echter ook de debetzijde van mijn energiebalans te stutten. Ik mediteer, loop hard, ik heb de daglichtlamp weer tevoorschijn gehaald, eet veel groente en weinig vlees en drink doordeweeks geen alcohol. Dat helpt… een beetje.

Site Footer

Sliding Sidebar