5 jaar later

In het programma ‘5 jaar later’ worden bekende Nederlanders geconfronteerd met de uitspraken die ze deden in persoonlijke interviews 5 jaar eerder. Hoe dachten ze over de toekomst en wat is daarvan uitgekomen? Het is een spannende oefening, je leven over 5 jaar concretiseren. In 5 jaar kan veel gebeuren. Maar hoe vaak denk je erover na? Een enkele keer misschien, als je daar in een sollicitatiegesprek om wordt gevraagd.

Koers verleggen

Het leven is als een olietanker; zelfs als je het roer drastisch omgooit ben je niet in een keer op de plek van bestemming. Als je over 5 jaar op een andere plek wil zijn, moet je nu beginnen met het stukje bij beetje verleggen van je koers. Natuurlijk kun je onderweg te maken krijgen met tegenslag of verlies, maar je drijft niet vanzelf de goede kant op.

Nadenken over de toekomst betekent ook onvermijdelijk nadenken over nu. Wat gaat er goed in je leven? Wat zou je graag anders zien? Wie ben je nu en wie hoop je te zijn over 5 jaar? Het helpt om je gedachten op papier te zetten, dus zoek een rustig plekje en ga aan de slag. Óf trek een fles wijn open en laat je interviewen door een goede vriend of vriendin. Je kan daarbij gebruik maken van de volgende zinnen:

Over 5 jaar dan…

 • ben ik…
 • doe ik…
 • heb ik…
 • ga ik…
 • hoop ik…
 • kan ik…
 • ….

De eerste stap

Misschien kom je tot de conclusie dat er niet veel hoeft te veranderen in je leven. Het kan ook zijn dat je de komende 5 jaar nodig hebt om te worden wie je over 5 jaar wil zijn. Dat gaat niet vanzelf. Immers, als je doet wat je altijd deed, zal je krijgen wat je altijd kreeg. Waar moet je mee beginnen, stoppen of doorgaan om je tot die persoon te ontwikkelen? ‘A journey of a thousand miles begins with one step’ luidt het Chinese gezegde en dat is precies waar het om draait: beginnen. Wie een boek wil schrijven moet ooit een keer zijn pen op het papier zetten. Hoe word je die persoon die een B&B runt in Frankrijk? Waar begin je als je over 5 jaar minder wil werken en meer genieten?

Nog iets meer overtuiging nodig? Stel jezelf dan de volgende vragen:

 • Wat is het voordeel als alles blijft zoals het is?
 • Wat is het nadeel als alles blijft zoals het is?
 • Wat is het ergste dat mij kan overkomen als ik een eerste stap zet?
 • Wat is het beste dat mij kan overkomen als ik die eerste stap zet?

Natuurlijk ben je over 5 jaar niet precies op de bestemming die je nu voor ogen hebt. Zoals John Lennon zei: “life is what happens to you when you are busy making other plans”. Maar je beweegt in ieder geval in de goede richting.

Site Footer

Sliding Sidebar