Prioriteer als een pro

Een boek met de ondertitel ‘Niet meer alles moeten’, dat kon ik natuurlijk niet laten liggen toen ik weer eens in de AKO op Utrecht Centraal rondhing. Ik ben er nog niet zo heel ver in, op deze vakantie moet ik niks behalve de Siberische beer temmen die de skipistes teistert, maar het eerste hoofdstuk van ‘essentialisme’ van Greg McKeown vond ik meteen veelbelovend. McKeown vertelt het verhaal van een leidinggevende van begin vijftig in Silicon Valley die zich nadat zijn bedrijf is overgenomen, van zijn beste kant wil tonen door overal ja op te zeggen. Om het iedereen naar de zin te maken holt hij van vergadering naar conference call en komt hij voortdurend tijd tekort voor het echte werk. De kwaliteit van zijn werk en zijn werkplezier lijden eronder. Precies op dat moment krijgt hij het aanbod om vervroegd uit dienst te gaan, maar als begin-vijftiger zit hij daar helemaal niet op te wachten.

Uiteindelijk krijgt hij van een coach de gouden tip: blijf zitten waar je zit, maar benader je werk voortaan alsof je ingehuurd wordt als consultant en vertel dit aan niemand. Oftewel: doe alleen de essentiële dingen waarvoor je bent ’ingehuurd’ en negeer de rest. Het gevolg is dat de man vaker nee zegt en zich steeds meer richt op dat waar hij werkelijk toegevoegde waarde heeft. Zijn collega’s die gewend zijn dat hij altijd alles op zich neemt, raken er vanzelf aan gewend dat hij kritischer wordt met zijn tijd. Zo houdt hij alleen belangrijke werkzaamheden over en lukt het hem eindelijk goede voortgang te boeken op zijn projecten.

Een bijzonder goede tip, je werk als consultant benaderen. Ik ben iemand die van nature alles aanneemt en overal ja tegen zegt. Hierdoor had ik eerder regelmatig het gevoel achter de feiten aan te lopen. Nu ik als consultant werk kan ik veel makkelijker prioriteiten stellen, maar zie ik ook hoe weinig kritisch ik ooit was met mijn tijd. De bottom-line is: als je zelf geen prioriteiten stelt, doet iemand anders het wel voor je.

Site Footer

Sliding Sidebar