Langs de lijn

Bondscoach Danny Blind is ontslagen en de krantenkoppen liegen er niet om: ‘dramatische avond’, ‘afgang’, ‘optelsom van onvrede en onkunde, ‘bye bye Blind’. Na een gemist EK lijken de kansen op een WK kwalificatie nu ook al bijna verkeken. Het Nederlands voetbal bevindt zich volgens De Volkskrant in een diepe crisis, zowel bestuurlijk als voetbaltechnisch. Ga d’r maar aan staan als nieuwe bondscoach.

Maar bevindt het voetbal zich in een crisis? Dat zou je niet zeggen als je op zaterdagochtend langs de lijn staat. De spelers van de toekomst staan al op de velden. Ze leren voetballen, samenwerken, volhouden en plezier maken. Wat zeggen we tegen onze achtjarige over deze ‘crisis in het voetbal’? En kunnen we er zelf, behalve commentaar leveren, iets aan doen?

Natuurlijk valt er van alles te zeggen over de ‘bestuurlijke en voetbaltechnische’ aspecten van de crisis. Maar toch, dit zijn de béste spelers van het land. Ooit zijn ze boven komen drijven tussen al die duizenden spelertjes die elke zaterdagochtend dromen van een profcarrière. Daar, bij de jeugd, wordt de basis gelegd voor het succes van het Nederlands Elftal. En daar hebben wij, als ouders en coaches, meer invloed op dan we denken.

Watch what happens when a kid asks the best question in the post game press conference. RESPECT.

Geplaatst door NCAA March Madness op vrijdag 24 maart 2017

Van de geweldige sportblog changingthegameproject.com leende ik de volgende regels die elke sportouder in zijn oren zou moeten knopen. Als we vinden dat topvoetballers zich niet moeten gedragen als vedettes, die jengelen bij de scheidsrechter, openlijk aan de coach twijfelen, een basisplaats opeisen of teamgenoten afvallen, dan moeten we langs de lijn bij de jeugd zelf het goede voorbeeld geven:

  1. Geef geen commentaar vanaf de zijlijn en laat geen afkeuring blijken in woorden of lichaamstaal.
  2. Roep geen instructies tijdens het spel. Een speler die tegelijkertijd aanwijzingen krijgt van de coach, van zijn medespelers en van toeschouwers, raakt in de war.
  3. Toon respect voor officials. Kinderen verliezen hun respect voor gezag, ook dat van ons, als we zelf het verkeerde voorbeeld geven.
  4. Betwijfel nooit openlijk de beslissingen van de coach. Het ondermijnt zijn autoriteit en zorgt ervoor dat de spelers óók aan hem gaan twijfelen. Hun spel zal eronder lijden wanneer ze meer bezig zijn met de besluiten van de coach dan met de zaken waar ze wel controle over hebben, zoals houding, inzet en focus.
  5. Geef geen commentaar op de prestaties van de andere teamleden. Je ondermijnt het noodzakelijke vertrouwen dat de spelers in elkaar moeten hebben. Houd je gedachten liever voor je.
  6. Geef geen ‘opbouwende kritiek’ direct na de wedstrijd. Spelers hebben tijd nodig om het te laten bezinken.

Be the change: laat als ouder het sportieve gedrag zien dat je verwacht van de toekomstige topsporter. Vertel je kind dat Danny Blind zijn best heeft gedaan maar dat het soms niet lukt. En dat de spelers nu even teleurgesteld zijn, maar er de volgende wedstrijden samen weer hard tegenaan gaan. Omdat ze de mooiste baan van de wereld hebben.

 

 

Site Footer

Sliding Sidebar