Motivatiedipje?

Mijn wederhelft stuurde mij een link (“leuk voor je blog”) met 10 tips voor een motivatieboost. Hoe zorg je dat je gecommitteerd blijft aan je doel, wanneer je last hebt van een gebrek aan motivatie?

  1. Visualiseer je succes. Hoe gedetailleerder je visie, hoe duidelijker de weg is om er te komen en hoe kleiner de kans dat je je ervan af laat leiden.
  2. Verdeel je einddoel in een aantal korte termijn doelen. Een grote uitdaging in de toekomst werkt verlammend, het realiseren van kleine korte termijn doelen motiveert.
  3. Kijk af en toe terug wat je al gerealiseerd hebt.
  4. Omring je met mensen die je uitdagen om je doel te behalen. Pas op voor mensen die bereid zijn je excuses te bevestigen.
  5. Geloof in overvloed, zodat je handelt vanuit kansen in plaats van bedreigingen.
  6. Probeer de dingen in perspectief te zien: er zijn altijd mensen die het zwaarder hebben. Leer van tegenslag.
  7. Bedenk waarom je begonnen bent, wat je bedoeling was.
  8. Wees niet bang om te falen, fouten maken hoort bij het proces.
  9. Richt je op het maximaliseren van je kracht, in plaats van het verbeteren van je zwakke punten.
  10. Negeer de stem in je hoofd die zegt dat je het niet kan. Als je niet bereid bent te falen, zal je nooit verder komen.

Een redelijk algemeen rijtje, waarin je altijd wel íets kan vinden. Wat ik echter miste, was urgentie. Hoe belangrijk is je doel? Komt het voort uit een (innerlijk) diepgevoelde passie of een (van buitenaf opgelegde) noodzaak? Pas als níet veranderen pijn gaat doen, zijn we echt bereid de vertrouwde comfortzone te verlaten. In boeken over persoonlijke effectiviteit wordt vaak de indruk gewekt dat je al je doelen kunt bereiken met motivatie en doorzettingsvermogen. Ons reptielenbrein heeft echter grote invloed op ons succes. Volgens Sigmund Freud, de beroemde Weense psychiater, is ieders persoonlijkheid opgebouwd uit 3 elementen: het Id, het Ego en het Superego. Het Id bevindt zich in ons onderbewuste en wordt beheerst door biologische driften als honger, dorst en seks en de onmiddellijke vervulling daarvan. Het Superego is ons geweten en bevat de normen en waarden van onze opvoeding en cultuur. Het Ego bevindt zich tussen Id en Superego en moet de continue spanning tussen wens en verbod managen. Het “lustprincipe” maakt dat we vanuit het Id continu op zoek zijn naar plezier, de bevrediging van onze behoeften, en pijn proberen te vermijden. Het lustprincipe maakt veranderen moeilijk. Ons Superego is weliswaar van mening dat we moeten veranderen, maar ons Ego heeft het moeilijk om het Id niet haar zin te geven.

Natuurlijk is het mogelijk doelen te bereiken zonder dat er sprake is van urgentie. Maar zolang je doel als een optie voelt, vraagt dat veel van je wilskracht en uithoudingsvermogen en is de kans dat je onderweg strandt veel groter. Kortom, prima tips, maar nog effectiever als je werkt vanuit urgentie.

Site Footer

Sliding Sidebar