Zing en beleef!

Ik ben voor de derde avond op rij op weg naar Amsterdam: Matthäus Passion repetities. Morgenavond zing ik in het Amsterdamse Concertgebouw met mijn eigen koor en 500 zangers van ‘Zing en beleef de Matthäus Passion´. Allemaal mensen die, net als Toonkunstkoor Amsterdam, al weken bezig zijn met de voorbereiding. Morgen zien we elkaar voor het eerst en gaan we het beleven.

Gisteren, toen we nog maar met zijn honderden waren, zat ik tijdens de orkestrepetitie om me heen te kijken en dacht: wonderlijk. Wonderlijk eigenlijk dat al deze mensen, zo uit de file na een dag hard werken, hier opgewekt de sterren van hemel staan te zingen. Wonderlijk dat ik een paar uur achter elkaar zo geconcentreerd ben. Wonderlijk ook dat ik, al slaap ik deze dagen minder dan goed voor me is, de hele dag energie heb. En dat ik, ook al kom ik gehaast bij de repetitie aan, ontspannen en opgewekt huiswaarts ga.

Wat is het geheim van zingen? Met elkaar zingen heeft iets magisch, zeker als je zo’n groots werk als de Matthäus Passion van J.S. Bach mag uitvoeren. Dat ontdek je door het te beleven. Dat weten de 500 zangers die morgen met ons op het podium staan. En het publiek in de zaal, dat dit keer mee mag zingen. Maar is er een overtuigend argument om te beginnen met zingen? Chemie.

Er is de afgelopen jaren veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar zingen. Daardoor weten we dat door zingen endorfines vrijkomen. Endorfine is het ‘gelukshormoon’. Het onderdrukt pijn en geeft je in plaats daarvan een gevoel van geluk en blijdschap. Een ander hormoon dat aangemaakt wordt bij zingen, is oxytocine. Dit hormoon speelt o.a. een rol bij liefde, verbinding en vriendschap en wordt ook wel het ‘knuffelhormoon’ genoemd. Dat verklaart mogelijk waarom zingen gevoelens van eenzaamheid en depressie kan verminderen. Mensen die regelmatig zingen blijken bovendien een lager cortisolniveau te hebben. Cortisol, het ‘stresshormoon’, zorgt voor evenwicht, wanneer je lichaam door stress te lang in de ‘vecht of vlucht’ stand staat. In alle onderzoeken komt naar voren dat zingen angst en stress vermindert en bijdraagt aan de kwaliteit van je leven. Daarnaast maakt zingen ook nog slim: bij musicerende mensen zijn de linker hersenhelft (spraak en intelligentie) en rechter hersenhelft (gevoel) sterker met elkaar verbonden.

Maar wat als je (denkt dat je) niet kúnt zingen? Onderzoek wijst ook uit dat je net zoveel van de voordelen van zingen profiteert als je (nog) niet zo’n goede zanger bent. Je eigen klank en die van de mensen waarmee je zingt, blijken er niet toe te doen. Je ervaart nog steeds meer blijdschap en minder stress. Natuurlijk, als je niet gewend bent om te zingen kan het spannend zijn en voel je je in het begin misschien kwetsbaar. Maar je probeert iets nieuws dat op meerdere vlakken goed voor je is.

Zingen verbindt, vermindert stress en maakt gelukkig. En de magie tussen de eerste maat en het slotapplaus? Die moet je beleven.

1 comments On Zing en beleef!

  • Yes, helemaal mee eens Melanie! Plus nog een extra boost als je met allemaal leuke en lieve zangeressen op de achterste rij staat! Maar dat is echt voor de lucky few natuurlijk. Bedankt voor je mooie blog!

Comments are closed.

Site Footer

Sliding Sidebar